Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Vriendschap > Onderhouden

Onderhouden van de vriendschap

Vriendschap

Iedere vriendschap heeft onderhoud nodig, of het nu een prille of al langer bestaande vriendschap is en of je nu veel of weinig vrienden hebt. Zonder onderhoud zul je op een dag waarschijnlijk merken dat je geen vrienden meer over hebt. Dat klinkt alsof je voor je vriendschappen hard moet werken, maar dat valt best mee.

Regel nummer één bij het onderhouden van je vriendschappen is: laat je vrienden merken dat ze belangrijk voor je zijn. Dat doe je door ze op een positieve manier aandacht te geven en tijd voor ze vrij te maken. Regelmatig even bellen of een mailtje sturen is vaak al genoeg.

Als je een beetje verlegen bent of tot nu toe nooit veel vrienden gehad hebt, kan het geforceerd aanvoelen om iemand op te bellen alleen om even bij te kletsen. Het advies is dan: gewoon doen! Ook al voelt het in het begin wat onwennig, hoe vaker je uit jezelf aandacht aan je vrienden besteedt, hoe natuurlijker het aan zal voelen.

Opdracht: bel een vriend op

Bel deze week eens iemand van je vriendenlijstje op om te vragen hoe het met hem of haar gaat. Je hoeft geen uren te gaan zitten kletsen, een gesprekje van vijf of tien minuten is al genoeg. Als je bellen een beetje eng vindt, begin dan eens met een mailtje te sturen. Heb je voor je gevoel een “excuus” nodig om diegene op te bellen? Dan kun je twee vliegen in één klap slaan en hem of haar meteen uitnodigen voor een kop koffie. Zo zie je elkaar nog eens!

Een vriendschap onderhouden betekent ook: weten waar je vriend of vriendin behoefte aan heeft en datgene proberen te bieden. Weet je bijvoorbeeld dat iemand binnenkort gaat verhuizen, bied dan je hulp aan. Heeft je vriendin net een nieuwe liefde gevonden, laat haar dan merken dat je blij voor haar bent, ook al heb je zelf net een heftige relatiebreuk achter de rug.

Maar iemand kan ook subtielere behoeften hebben, zoals een troostende knuffel of even lekker lachen. Daarom is het essentieel dat je altijd luistert naar wat iemand zegt en niet zegt. Let ook op zijn of haar lichaamstaal als jullie elkaar spreken. Kom je er niet achter wat iemand nodig heeft? Vraag het dan gewoon. Alleen het feit dat je hebt gemerkt dat er iets is, zal al gewaardeerd worden.

Heeft je vriend of vriendin op dit moment niets nodig? Dring dan niet aan, maar laat wel weten dat hij of zij het alleen maar hoeft te vragen. Een goede vriend weet namelijk ook wanneer het tijd is pas op de plaats te maken of zelfs een stapje terug te doen.

Vriendschap onderhouden is dus een kwestie van initiatief nemen. Als het goed is, doen beide vrienden dat ongeveer evenveel. Maar vriendschap is geen wedstrijd, er wordt geen score bijgehouden. Ga dus niet zitten wachten tot hij of zij weer eens belt als jij de laatste keer contact gezocht hebt, maar pak zelf de telefoon.

Wil je graag dat je vriend of vriendin zelf eens een keer contact zoekt, dan kun je dat op een aardige manier aangeven, bijvoorbeeld zo: “Ik vind het vervelend om je te storen als je het zo druk hebt. Zullen we afspreken dat je mij de volgende keer belt wanneer je even tijd hebt?”

Sommige vriendschappen hebben meer onderhoud nodig dan andere. Er is dus geen regel te geven over hoeveel aandacht je dagelijks of wekelijks aan je vrienden moet besteden. Sommige vrienden zie je maandenlang niet, maar als jullie elkaar dan weer eens spreken is het net of er geen tijd verstreken is sinds jullie voor het laatst bij elkaar waren. Andere vrienden moet je elke week even spreken om de vriendschap levend te houden.

Aan jou de taak om onderscheid te maken tussen die verschillende onderhoudsbehoeftes en daaraan te voldoen. Moeilijk? Nee hoor, want vriendschap komt altijd van twee kanten en als je openstaat voor signalen van je vrienden en vriendinnen, merk je vanzelf wat ze willen.

Praktische tips om contact te houden

Een vriendschap onderhouden vraagt om investeringen van beide kanten. Maar hoe pas je dat in je toch al zo drukke leven in? Simpel, want contact houden hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Een paar praktische tips.

Veranderingen in de vriendschap

Mensen veranderen en vriendschappen ook. Je kunt jarenlang met elkaar bevriend zijn en elkaar dan uit het oog verliezen. Sally en Roger Horchow hebben het in hun boek “Vriendschap: vrienden maken en koesteren” over de eb en vloed van vriendschap. En net als de getijden kun je veranderingen in je vriendschappen niet tegenhouden, hoe je het ook probeert.

Van krampachtig proberen een vriendschap in stand te houden word je alleen maar ongelukkig. Jij en je vrienden hebben er meer aan als je accepteert dat die verandering er is. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je dan alles maar op zijn beloop moet laten. Als je er echt mee zit dat jullie uit elkaar lijken te groeien, praat er dan over met je vriend. Denkt hij er net zo over als jij, probeer er dan samen achter te komen waar die afstand tussen jullie vandaan komt en of er iets aan te doen is.

Als je vriend er minder mee zit dan jij, of als jullie geen oplossing voor het probleem vinden, heb je in elk geval duidelijkheid en kun je op een positieve manier afscheid van elkaar nemen. Soms kies je er zelf voor een vriendschap te beëindigen. Doe dat altijd op een nette manier. Het laten doodbloeden van een vriendschap kan verleidelijk zijn, maar is meestal niet de beste oplossing.

Probeer als een vriendschap eindigt eventuele bittere gevoelens opzij te zetten en door te gaan met je leven. Je hebt misschien een vriend verloren, maar aan de andere kant heb je nu dus ook weer ruimte in je leven om nieuwe vrienden te maken of een andere bestaande vriendschap te verdiepen. Een breuk in de vriendschap hoeft trouwens niet permanent te zijn. Sommige vriendschappen kunnen weer opleven na jaren stilgelegen te hebben.

Als vrienden van vroeger weer in je leven terugkomen, is dat een positieve verandering. Maar het kan ook ongemakkelijk aanvoelen als de “weet je nog...”-verhalen en de vragen naar hoe het de ander daarna vergaan is zijn besproken. De vriendschap zomaar weer oppakken waar jullie gebleven waren, werkt niet altijd. Jullie zijn allebei veranderd, hebben je onafhankelijk van elkaar verder ontwikkeld en hebben niet meer het idee dat je elkaar echt kent.

Eigenlijk is een hernieuwing van jullie contact hetzelfde als het maken van een nieuwe vriend of vriendin. Het aftasten begint weer helemaal opnieuw, je gaat weer op zoek naar een gemeenschappelijke basis, misschien een heel andere dan vroeger. Als je dat net zo aanpakt als wanneer je iemand ontmoet die je nog helemaal niet kent, zal het dan ook een stuk gemakkelijker zijn om jullie vriendschap nieuw leven in te blazen. Of eigenlijk: een nieuwe vriendschap te sluiten met een oude vriend of vriendin.

 


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/vriendschap/vriendschap-onderhouden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon