Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiegesprek sturen

Sollicitatiegesprek sturen in jóuw richting

Sollicitatiecursussen
Krachtige sollicitant in een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer waarbij de werkgever alle spelregels bepaalt. Het is veel meer een gesprek op basis van gelijkwaardigheid. Dat geeft jou de ruimte om jezelf goed te presenteren en om vragen te stellen. Anderzijds betekent dit dat jij zelf medeverantwoordelijk bent om het gesprek in goede banen te leiden.

Met deze online cursus leer je hoe je het sollicitatiegesprek zélf kunt sturen. Zo kom je tijdens het gesprek niet voor verrassingen te staan en hou je de touwtjes stevig in handen.

Goede voorbereiding op het gesprek

Bepaal vooraf welke indruk jij wilt maken. In de meeste vacatureteksten staan uitgebreide opsommingen van eigenschappen en vaardigheden waaraan jij moet voldoen. Selecteer daaruit de kwaliteiten die je het meest relevant lijken voor de functie én waar jij goed in bent. Focus tijdens het interview op die eigenschappen.

Zorg dat je alles weet over de functie en het bedrijf. Onderzoek wat de doelstellingen en belangen zijn van de 'tegenpartij'. Zorg dat je lekker in je vel zit.

Bedenk enkele vragen om zelf te stellen aan je gesprekspartner.

Hoe kom jij over?

Hoe je overkomt heeft te maken met je kleding, gedrag, houding, stem en met non-verbale communicatie. Geef een stevige, zekere en korte handdruk. Probeer zelfverzekerd en ontspannen over te komen.

Je houding is actief maar ontspannen. Ondersteun je verhaal met handgebaren. Als het gesprek met meerder personen plaatsvindt, zorg dan dat je met iedereen oogcontact houdt.

Toon interesse in alle mensen die je ontmoet. Maak persoonlijk contact. Stel je flexibel op: verkondig geen al te starre standpunten, maar laat ruimte open voor andere meningen.

STAR-methode

De STAR-methode is een gespreksmethode in het sollicitatiegesprek die je kunt gebruiken om aan te tonen dat je over een bepaalde kwaliteit, vaardigheid of competentie beschikt, door een concreet voorbeeld te geven uit je eigen recente werkervaring. STAR staat voor Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat. Vaak wordt er nog Reflectie aan toegevoegd en spreken we van de STARR-methode. Je vertelt:

Bereid je grondig voor op elk element van de STAR-methode en zorg ervoor dat je een aantal goede voorbeelden paraat hebt.

Creëer ruimte voor jouw boodschap

Er zijn drie manieren om tijd en ruimte te creëren om jouw verhaal te doen:

  1. Gebruik voorbeelden die weer andere vragen oproepen. Je kunt dat doen door prikkelende antwoorden te geven die de interviewer nieuwsgierig maken. Zo bepaal jij het gespreksonderwerp.
  2. Stel gehaaide vragen die het gesprek een andere wending geven.
  3. Benut vage vragen. Soms stelt een interviewer die expres. Hij geeft jou de ruimte en is benieuwd naar wat jij met die ruimte doet. Dit is dé gelegenheid om jezelf neer te zetten op de manier die je van te voren bedacht hebt. Zoek elementen uit dat verhaal die bij de vage vraag aansluiten.

Stel zelf een aantal vragen om het sollicitatiegesprek te sturen

Stel bij voorkeur gerichte, helder geformuleerde vragen. Laat daarbij iets van jouw kennis over de functie of het bedrijf doorschemeren. Toon oprechte belangstelling.

Als inleiding op je vraag, kun je ook een kleine samenvatting geven van wat jullie besproken hebben (zo laat je zien dat je het goed hebt begrepen). En je kunt je enthousiasme nog eens laten blijken.

Naast vragen over de functie of het bedrijf, kun je ook vragen stellen over de procedure. Stel geen feitelijke vragen als je de informatie had kunnen opzoeken. Vermijd vragen uit onzekerheid en financiële vragen.

Toon respect voor je gesprekspartner

Luister aandachtig naar de interviewer. Laat merken dat je iets begrijpt.

Laat na een vraag een stilte vallen en denk er even over na. Je laat zien dat je de vraag serieus neemt en de kans is groot dat je een beter doordacht antwoord geeft.

Zorg voor een goede sfeer door belangstelling te tonen voor het verhaal van de ander en je positief en vriendelijk op te stellen.

Als er meerdere interviewers zijn, verdeel dan je aandacht. Probeer iedereen voor je in te nemen en maak met alle aanwezigen oogcontact.

Valkuilen; en tips om ze te vermijden

Als je een echt belangrijk minpunt hebt en je weet dat dit zwakke punt onvermijdelijk ter sprake zal komen, wees dan je interviewer voor en vertel het gewoon. Bedenk vooraf hoe je dat minpunt compenseert: welke pluspunten zet je er tegenover?

Het is prima om de richting van het gesprek te beïnvloeden, maar neem de leiding niet over.

Laat je niet van de kaart brengen door een ontregelende vraag. Blijf rustig, beleefd en geconcentreerd. Waarschijnlijk word je getest op je stressbestendigheid.

Je moet een interviewer nooit rechtstreeks tegenspreken, ook niet als je denkt dat hij echt ongelijk heeft. Vermijd een welles/ nietes-spelletje, maar geef gewoon jouw zienswijze.

Na afloop

Stuur een bedankbrief

Veel sollicitanten wachten passief af na het sollicitatiegesprek. Wil jij je op een positieve manier onderscheiden? Schrijf dan een persoonlijke bedankbrief na het gesprek. Zo sta je bij het vervolg van de selectieprocedure als attente kandidaat goed op het netvlies van de interviewer.

Auteur: Serga van Roon, met bijdragen van René Pijlman.

Sollicitatievragen moeiteloos beantwoorden

 

Onderhandelen over je salaris

Sollicitatievragen

Bereid je voor op lastige vragen. Geef zelfverzekerd antwoord in het sollicitatiegesprek. Vertel een goed verhaal.

Met deze online cursus kun je je voorbereiden op meer dan 300 veelgestelde sollicitatievragen. Je krijgt vele voorbeeldantwoorden en tips.

 Salarisonderhandeling

Onderhandelen over je salaris is niet zo lastig als het misschien lijkt.

Met deze online cursus leer je hoe je effectief kunt onderhandelen over je salaris. Je leert hoe het onderhandelingsgesprek verloopt, wat de regels van het spel zijn en hoe je lastige vragen kunt pareren. Ook krijg je tips voor je houding en je gedrag als onderhandelaar.

Andere websites over het sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek (Carrièretijger)

Verschillende soorten gesprekken. Je voorbereiden. De eerste indruk. Gesprekstechnieken in het sollicitatiegesprek. Houding en uitstraling. Het gesprek afsluiten. Evalueren.

Sollicitatiegesprek: links

Nuttige sites bij de voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Let op je lichaamstaal in het sollicitatiegesprek!

De eerste indruk die je geeft wordt vooral via lichaamstaal overgebracht. Aan de hand van lichaamstaal wordt bekeken of je onzeker dan wel zelfverzekerd over komt. Er wordt aan afgelezen of je een druk of een rustig type bent en het geeft een indruk of je wel of niet de waarheid spreekt. Door lichaamstaal laat je tijdens het sollicitatiegesprek blijken of je stressbestendig bent en hoe enthousiast je bent.

Uitleg over en tips voor het sollicitatiegesprek

Beknopt overzicht met sollicitatietips voor jongeren.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiegesprek/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon