Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiegesprek sturen > Hoe kom jij over?

De eerste indruk

Sollicitatiegesprek

De eerste indruk die je maakt, is belangrijk. Het oordeel over jou wordt deels gevormd nog voordat het gesprek begint. Onderzoek wijst uit dat hoe je overkomt minsten zo belangrijk (en volgens sommigen zelf belangrijker) is als de inhoud van je antwoorden.

Hoe je overkomt heeft te maken met je kleding, gedrag, houding, stem en met non-verbale communicatie. Sommige aspecten hiervan kun je sturen.

De kracht van lichaamstaal

Als je enthousiast bent over een baan, dan moet je dat ook uitstralen. Al spreek je nog zulke mooie woorden, als je erbij zit als een zoutzak, komt jouw boodschap niet over. Jij straalt energie uit! Maak het gesprek levendig, lach eens en zit rechtop.

Zenuwen de baas

Ben je echt heel erg zenuwachtig en kom je er tijdens het gesprek niet uit? Pas dan dit paardenmiddel toe. Stel je de interviewers naakt voor. Het kan helpen om niet langer de almachtige selecteur voor je te zien, maar iemand met zwembandjes, bierbuik of borsthaar. Dat hèlpt!

Houding

Toon interesse in iedereen die je ontmoet. Maak persoonlijk contact. Zeg iets vriendelijks, zonder te slijmen.

Stel je flexibel op zodat je kunt inspelen op de reactie van de interviewer. Dat betekent dat je geen al te starre standpunten moet verkondigen, maar ruimte open laat voor andere meningen.

Flexibiliteit is geen teken van onzekerheid, maar eerder een blijk van goede wil. Als het gaat om de inhoud van jouw toekomstige takenpakket, moet je niet bot verkondigen wat je wel en niet leuk lijkt. Nuanceer je zelf. Bijvoorbeeld als jou gevraagd wordt hoe je denkt over overwerken en jij hebt daar een bloedhekel aan, dan zeg je: 'Ach, elke baan heeft zijn leuke en minder leuke kanten, dat moet je accepteren. Zolang het overwerken niet dagelijks voorkomt, lijkt het mij geen enkel probleem.' Flexibiliteit is geen uiting van onzekerheid, maar een teken van alertheid en goede wil.

Blijf jezelf en stel je onafhankelijk op. Ook al wil je de baan érg graag.

Volgende pagina: STAR-methode


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiegesprek/hoe-kom-jij-over.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon