Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiegesprek sturen > Voorbereiding

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek

Gelijkwaardig gesprek

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Het is een gesprek tussen gelijkwaardige partners. Natuurlijk is het de bedoeling dat de interviewer een goed beeld van jou krijgt. Maar jij wilt ook weten wat voor vlees je in de kuip hebt! Jij moet dus ook de juiste vragen weten te stellen. Met andere woorden: de kwaliteit van het gesprek hangt af van beide partijen.

Jezelf positioneren

In een sollicitatiegesprek moet je jezelf van je beste kant laten zien. Bepaal vooraf welke indruk jij wilt maken. Iedere mens heeft verschillende goede eigenschappen. De kunst is om het accent te leggen op dié goede eigenschappen die relevant zijn voor de functie.

In de meeste advertenties staat een uitgebreide opsomming van eigenschappen en vaardigheden waar jij aan moet voldoen. Selecteer daaruit de zaken die je het meest relevant lijken voor de functie én waar jij goed in bent. Focus tijdens het interview op die eigenschappen. Overdreven gesteld: jij bepaalt wat zij denken!

Als je veel solliciteert, kijk dan uit dat je niet als een robot je sterke punten opsomt. Vermijd standaardantwoorden, maar breng jouw persoonlijkheid en jouw ideeën over het voetlicht. Zorg dat je jezelf goed kent, dat je weet wat je wilt en wat je kunt.

Kennis is macht

Ken de 'tegenpartij'

Zorg dat je van te voren weet met hoeveel mensen het gesprek plaats heeft en wat hun naam en functie is. Weet wie er tegenover je zit. Als blijkt dat het gesprek plaatsvindt met drie of misschien zelfs wel vier mensen, bereid je daar dan op voor. Probeer dat beeld te visualiseren. Zo voorkom je dat je je overdonderd of zelfs geïntimideerd voelt als er vier interviewers tegenover je zitten.

Leef je in in de 'tegenpartij'. Probeer te bedenken wat hun doelstellingen zijn, wat hun belang is en speel daar op in. Draai de rollen eens om. Een werkgever wil in de eerste plaats iemand die voldoet aan de functie-eisen, past in het bedrijf en bij de bedrijfscultuur, en - niet onbelangrijk - iemand die erg gemotiveerd is om juist bij zijn bedrijf te werken. Houd dat in je achterhoofd en bedenk aan de hand van de functie-eisen en jouw werkervaring hoe je invulling kunt geven aan zijn wensen.

Zorg dat je lekker in je vel zit

Sollicitanten die zich lekker voelen stralen dat ook uit. Je bent dus uitgeslapen, fris en wakker. Loop bij voorkeur nog een stukje voordat je naar het gesprek gaat. Je voelt je fitter en het helpt tegen de zenuwen.

Zorg dat je geen honger hebt en eet licht. Vermijd ook zoveel mogelijk knoflook- of rooklucht. Draag kleding die netjes is, maar bij voorkeur ook iets waar jij je lekker in voelt. Ben je bijvoorbeeld absoluut niet gewend om in een mantelpakje te lopen, doe dat dan nu ook niet.

De factor tijd

Volgende pagina: Hoe kom jij over?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiegesprek/voorbereiding.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon