Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiegesprek sturen > Valkuilen

Valkuilen; en tips om ze te vermijden

Sollicitatiegesprek

Wees pijnpunten voor

Als je een echt belangrijk minpunt hebt en je weet zeker dat dit punt ter sprake zal komen, wees dan je interviewer voor. Het komt eerlijk over en je voorkomt dat je op een later moment uit het veld wordt geslagen. Dit betekent natuurlijk niet dat je roekeloos jouw nadelen opsomt. Het gaat hier alleen om cruciale zaken waarvan je weet dat er naar gevraagd zal worden.

Bedenk vooraf hoe je dat minpunt compenseert: welke pluspunten zet je er tegenover?

Wees niet te gretig

Het zwaartepunt van een sollicitatiegesprek blijft liggen bij de vragen die de werkgever jou stelt. De interviewer wil een beeld van jou krijgen. Het is prima om een gesprek te sturen, maar denk niet dat jij het gesprek moet leiden. Dat wekt irritatie op.

Laat je niet uit de tent lokken

Soms probeert de interviewer jou bewust te ontregelen. Door een agressieve vraagstelling of door een ongeĆÆnteresseerde houding. Het kan bij de strategie horen. Laat je niet van de kaart brengen. Blijf rustig, beleefd en geconcentreerd. Waarschijnlijk word je getest op je stressbestendigheid.

William Ury, een autoriteit uit de Verenigde Staten op het gebied van zakelijke gespreksvoering, maakt vaak gebruik van dit voorbeeld: Een Pruisische generaal was bij zijn vorst Frederick de Grote in ongenade gevallen. Toen de generaal zich meldde bij Frederick, ging Frederick met zijn rug naar hem toe staan. 'Ah gelukkig', verzuchtte de generaal. 'Ik zie dat u niet meer kwaad bent op mij.' 'Hoe dat zo?', vroeg Frederick verbaasd terwijl hij zich omdraaide. 'Omdat u, majesteit, nog nooit een vijand de rug heeft toegekeerd.'

Welles/nietes

Je moet een interviewer nooit hard en rechtstreeks tegenspreken, ook niet als hij volgens jou echt ongelijk heeft. Beland niet in een welles/ nietes spelletje, maar geef gewoon jouw visie.

Als de interviewer bijvoorbeeld zegt 'U heeft wel erg weinig ervaring met Word en Excel' dan kun je twee dingen doen.

  1. Als het klopt wat hij zegt, dan compenseer je. Bijvoorbeeld: 'Ja, u heeft gelijk. Maar ik volg op dit moment een cursus Word en Excel.'
  2. Als hij ongelijk heeft dan zeg je: 'Dat moet dan een foutje op mijn cv zijn, want...' of 'Ik heb wel degelijk ervaring met.' Zeg dus nooit: 'Dat ziet u verkeerd' of 'U heeft ongelijk' of 'Dat is niet waar.'
Sollicitatievragenpijl

Sollicitatievragen moeiteloos beantwoorden

Bereid je voor op lastige vragen. Geef zelfverzekerd antwoord in het sollicitatiegesprek. Vertel een goed verhaal.

Met deze online cursus kun je je voorbereiden op meer dan 300 veelgestelde sollicitatievragen. Je krijgt vele voorbeeldantwoorden en tips.

Volgende pagina: Stuur een bedankbrief na het sollicitatiegesprek


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiegesprek/valkuilen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon