Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiegesprek sturen > Respect

Toon respect voor je gesprekspartner

Sollicitatiegesprek

Luisteren

Luister naar je gesprekspartner.

Stiltes

Veel mensen zijn bang voor stiltes. Toch kunnen ze functioneel zijn. Het is niet erg om te laten zien dat je even nadenkt voordat je antwoordt. Je laat zien dat je niet 'zomaar' iets roept en de kans is groot dat je een beter doordacht antwoord geeft.

Anderzijds kan het ook zijn dat de interviewer stil valt nadat jij hem een vraag hebt gesteld. Ga deze stilte niet vol praten door een vervolgvraag te stellen of je te verontschuldigen voor het feit dat je een vraag stelt. Geef je gesprekspartner even de tijd om na te denken en een antwoord te formuleren.

Goede sfeer

Vergeet het menselijke aspect niet. De interviewer is in de eerste plaats een mens en niet een anonieme vertegenwoordiger van een bedrijf. Veel mensen willen gewoon aardig gevonden worden.

Je houdt de sfeer goed door interesse te tonen in het standpunt van de ander en je positief en vriendelijk op te stellen.

Slijmen?

De meningen over slijmen tijdens een sollicitatiegesprek zijn verdeeld.

De ene groep propageert slijmen als middel om een positieve indruk achter te laten en ervoor te zorgen dat je aardig wordt gevonden. Deze groep gaat zelfs zover dat ze adviseert niet bang te zijn voor overdrijving bij slijmen. Zij is van mening dat de persoon tegen wie geslijmd wordt negen van de tien keer niets doorheeft, maar zich juist wentelt in alle positieve aandacht.

De andere groep stelt zich gematigder op. Er is niets mis mee om waardering en interesse te tonen. Sterker nog: dat moet tijdens een sollicitatiegesprek. Maar kijk uit voor overdrijving. Zeker als je het gesprek voert met meerdere personen. Hoewel de persoon tegen wie jij je opmerkingen richt zich misschien gevleid voelt, kunnen de overige aanwezigen jouw bedoelingen haarscherp doorzien en zelfs aversie opbouwen.

Zoals met zoveel dingen geldt ook hier: kies de gulden middenweg!

Verdeel en heers?

Deze tactiek wordt vaak toegepast bij onderhandelingen. De bedoeling is, kort gezegd, partijen tegen elkaar uit te spelen en daardoor zelf te overwinnen. Deze tactiek is gevaarlijk bij sollicitaties, zeker als je er geen ervaring mee hebt.

Wel is het goed om tijdens een sollicitatiegesprek rekening te houden met de verschillende personen en belangen van de mensen die jou interviewen. Niet door ze tegen elkaar uit te spelen, maar door je aandacht te verdelen. Focus je dus niet op één persoon, maar probeer iedereen voor je in te nemen. Dat geldt ook voor oogcontact

Volgende pagina: Valkuilen; en tips om ze te vermijden


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiegesprek/respect.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon