Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en Studeren > Actief Leren > Lezen

Doelgericht lezen - Zoek antwoorden en verwerk de informatie

Actief leren

Lees de tekst per onderdeel, één-voor-één. Een onderdeel kan een hoofdstuk zijn, een grote paragraaf, een op zichzelf staand artikel of een webpagina.

Ga per onderdeel doelgericht te werk: (waarom?)

  1. Zoek antwoord op je vragen
  2. Verwerk de informatie tijdens het lezen

Zoek antwoord op je vragen

Verwerk de informatie

In de leerstof worden vaak allerlei abstracte begrippen geïntroduceerd. Je kunt die begrippen echter niet direct opnemen. Je moet de abstracties mentaal opbouwen door de begrippen in de leerstof te concretiseren. Tips:

"Reading furnishes the mind only with materials of knowledge; it is thinking that makes what we read ours."

John Locke.

Tips

Lees de betekenis van de tekst, niet de formulering in woorden en zinnen. Graas met je ogen door de tekst, op zoek naar sleutelbegrippen en de belangrijke delen. Spreek de woorden niet in gedachten uit. Houd je lippen stil en probeer de inhoud van de tekst te begrijpen zonder zinnen of termen uit je hoofd te leren. Het lezen van de kop, de eerste alinea en de eerste zinnen van elke volgende alinea is vaak al voldoende om de kern van de tekst te begrijpen. Je hoeft niet alles te lezen!

Stop onmiddellijk als je merkt dat je niet meer weer wat je nu eigenlijk de laatste paar minuten gelezen hebt. Misschien lees je sneller dan je geheugen de nieuwe informatie kan verwerken. Neem wat rust, heroverweeg je leesstrategie en probeer daarna je concentratie te verbeteren.

Information overload?

Word jij ook overspoeld met kranten, tijdschriften, memo's, rapporten, boeken, e-mails, e-zines en ander materiaal om te lezen? Je kunt al die informatie veel efficiënter verwerken als je het systeem toepast dat we hier aanbevelen:

  1. Verken het materiaal. Bekijk de inhoudsopgave en koppen. Waar gaat het over? Is het voor jou relevant?
  2. Maak op een kladblaadje snel een visueel schema van de belangrijkste concepten.
  3. Noteer in het schema de vragen die bij je opkomen. Wat wil je nu eigenlijk over de behandelde onderwerpen weten?
  4. Lees doelgericht: zoek naar antwoorden op je vragen en verwerk de informatie tijdens het lezen.

Op deze manier lees je slechts een klein deel van alle informatie die op je af komt. Waarom zou je een heel tijdschrift lezen? Veel tijdschriften bevatten voornamelijk informatie van lage kwaliteit. Sneller lezen begint met kritisch selecteren wat je wilt lezen.

"Everybody gets so much information all day long that they lose their common sense."

Gertrude Stein.

pijl

Snellezen

Hik je ook zo aan tegen die stapel studieboeken of rapporten die op je ligt te wachten? Dwaalt je geest steeds af tijdens het lezen van dat saaie verslag? Volg deze cursus snellezen, dan hou je tenminste weer tijd over voor leuke dingen.


Waarom is het goed doelgericht te lezen?

Er zijn verschillende soorten "lezen". Een roman lees je ontspannen, lineair, van de eerste tot de laatste zin. Lezen om te leren is inspannend. Het doet een zwaar beroep op verschillende activiteiten in je hersenen. Als je studeert door de volledige tekst lineair te lezen merk je al snel dat je je concentratie verliest en dat je geen nieuwe informatie meer opneemt.

Om effectief te leren kun je beter doelgericht lezen:

Daardoor zul je beter begrijpen wat je leert en kun je het beter onthouden.

Volgende pagina: Kritisch denken om de leerstof beter te begrijpen en onthouden


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/actief_leren/lezen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon