Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en Studeren > Actief Leren > Verken de stof

Verken de stof

Actief leren

Om doelgericht en selectief te kunnen leren, is het goed de leerstof die je hebt verzameld eerst globaal te verkennen. (waarom?)

Daarbij vorm je je een beeld van de structuur en de kwaliteit van het materiaal, de belangrijkste concepten en de samenhang met kennis die je al hebt.

Verkennen - Hoe doe je dat?

Gebruik de structuur die je in het materiaal kunt waarnemen. Beantwoord per concept, relatie of bewering in de leerstof bovenstaande vragen. Niet meer en niet minder. Bestudeer de stof nog niet inhoudelijk en lees nog niet de hele tekst.

Studieboeken zijn in het algemeen zeer goed gestructureerd. De structuur is eigenlijk op zichzelf al een geheugenhulp en een goede basis om de stof te verkennen. Maar er is ook zeer veel slecht gestructureerd materiaal, zoals slordige publicaties en geïsoleerd materiaal in kranten en tijdschriften, ondoordachte en amateuristische websites, readers en bundels met afzonderlijke wetenschappelijke publicaties. Daarnaast zul je vaak moeten werken met een ratjetoe aan informatie uit verschillende bronnen. Verken dit soort materiaal kritisch:

Vaak is het efficiënter met het goed gestructureerde materiaal te beginnen. Daarmee bouw je voorkennis op om het slecht gestructureerde materiaal te kunnen beoordelen. Misschien heb je het dan niet eens meer nodig of hoef je alleen nog maar bepaalde delen te lezen.

Maak een schema van de leerstof

Breng de leerstof in kaart met een visueel schema. Dit is een model van jouw bestaande kennis, de nieuwe informatie in de stof en de gedachten die je daarbij hebt. Met een visueel schema kun je beter nadenken en leren. Je ziet in één oogopslag structuur in de informatie en je komt makkelijker op nieuwe ideeën.

Ga daarbij uit van je leerdoelen en noteer bij elk doel welk materiaal van belang is.

Waarom is het nuttig tijd te besteden aan het verkennen van de leerstof ?

"The beginning is the most important part of the work."

Plato.

Volgende pagina: Structuur in de tekst waarnemen


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/actief_leren/verkennen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon