Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Ondernemen > Ondernemingsplan > Aan de slag

Aan de slag met je ondernemingsplan

Ondernemingsplan
Lancelots: voor en door freelancers

Als je je ondernemingsplan klaar hebt, ga je ermee aan het werk. Je zult erover moeten praten bij de bank of subsisdieverstrekkers. Je wilt erover praten met potentiƫle opdrachtgevers of collega's. Je wilt je levenspartner overtuigen van je stap. Zorg voor een goede presentatie. Zorg voor een verhaal waar het enthousiasme en vertrouwen vanaf spettert zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf: waarom wil jij dit? Oefen. Oefen op de spiegel, oefen in de cassetterecorder of voor de videocamera. Kijk het terug en ga na: zou jij met deze ondernemer in zee gaan?

Maak twee presentaties: een van vijf minuten (dat is de uitgebreide versie) en een van een minuut. Met name die laatste presentatie zul je vaak houden. Bij de kapper, bij het zwembad als je dochter naar zwemles is, in de taxi, op de nieuwjaarsborrel bij de tennisvereniging of in de lift.

Wie maakt het plan?

Het opstellen van een ondernemingsplan is een hele klus. Kun je dat niet uitbesteden? Is het niet een handige stageopdracht? Ja, je kunt het uitbesteden en ja, als stageopdracht is het wel geschikt. Maar het is niet slim. Je hebt geen behoefte aan goed doortimmerde theoretische verhalen. Jouw ondernemingsplan is een concreet verhaal over jouw bedrijf. Wie kan dat beter op papier zetten dan jij?  Wie kent de markt beter dan jij? En als je nog niet zover bent, is het opstellen van het ondernemingsplan een heel goede oriĆ«ntatie op al die onderwerpen die de revue passeren.

Gebruik het plan

Zoals ieder plan beschrijft een ondernemingsplan iets wat in de toekomst misschien gaat gebeuren. Veel van wat je in je plan voorspelt zal niet gebeuren. Of verloopt anders. Daarmee is het plan niet overbodig. Integendeel. Juist omdat je een plan hebt opgesteld, ben je voorbereid en kun je dus inspelen op de gebeurtenissen. Hou je plan daarom geregeld tegen het licht. Loop je nog op schema? Moet je nog zaken veranderen?

En loopt het allemaal volgens plan, dan heb je ook wat om te vieren. Het plan geeft je ook een instrument om te meten of je bent waar je had willen wezen. Met andere woorden: dankzij je ondernemingsplan kun je vaststellen of je geslaagd bent.

Verder lezen

Ondernemen  > Onderneming starten  > Ondernemingsplan

Lancelots: voor en door freelancerspijl

Lancelots

Lancelots biedt informatie, inspiratie en ontmoeting; voor en door freelancers. Je vindt er onder andere online trainingen 'netwerken', 'offerte maken' en 'relatiemanagement'. In het forum kun je praktische vragen stellen aan ervaren freelancers.


Bron: www.leren.nl/cursus/ondernemen/ondernemingsplan/aan-de-slag.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon