Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Ondernemen > Ondernemingsplan > Ondernemer

De ondernemer

Ondernemingsplan
Lancelots: voor en door freelancers

Dit hoofdstuk van het plan gaat al direct over het belangrijkste onderdeel van je bedrijf: jijzelf. Het begint met een simpele opsomming van wat gegevens:

Persoonsgegevens

wie ben je, waar woon je, waar en wanneer ben je geboren, ben je getrouwd, heb je kinderen, welke opleidingen heb je afgerond, wat is je werkervaring?

Je motivatie en je doelen

Wat wil je bereiken en waarom? Dat is in feite de vraag die je hier moet beantwoorden. Wat ziet een klant of een gewone voorbijganger over vijf jaar van jouw bedrijf? Misschien dat een simpele truc helpt: wat staat er in het persbericht dat je schrijft ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van je bedrijf?

Astrid Heun begon vijf jaar geleden met een bed en breakfast in haar geheel verbouwde monumentale Groningse boerderij aan de rand van Onderdendam. Haar gasten komen vooral uit Duitsland. Geen verrassing voor wie weet dat Astrid in een eerder leven lerares Duits was. De website van haar bedrijf wordt dan ook vooral in Duitsland geraadpleegd. Astrid beschikt over acht tweepersoonskamers. Een van de enorme schuren van haar boerderij is verbouwd tot verwarmd binnenzwembad, compleet met een fitnessruimte, een solarium en een sauna. Die luxe wordt door haar gasten op  prijs gesteld: na ruim drie jaar verwelkomde zij haar vijfhonderdste gast. Inmiddels heeft ze ruim duizend gasten ontvangen. Onlangs verving zij het begrip 'bed en breakfast' voor 'boerderijpension'. Dat sluit beter aan bij haar ambities.

Maar waarom wil je deze droom werkelijkheid maken? Het antwoord op deze vraag is een eerste toets voor je sponsors. Stel je voor dat Astrid Heun deze vraag zou beantwoorden met 'Ik wil graag een grote boerderij omdat ik zielsveel van tuinieren houd.' Voor een bank is dat antwoord al genoeg reden om de hele operatie af te lasten. Wie duizend gasten in vijf jaar wil ontvangen in een grote boerderij heeft geen tijd om te tuinieren. Een bank steekt geen € 300.000 in de bouw van gastenkamers en een zwembad omdat de ondernemer van tuinieren houdt. Een motief waar de bank wel warm van wordt, is bijvoorbeeld de wens om iets te doen met je grote kennis van de Duitse taal. Dát is iets waar Astrid zich in onderscheidt van andere horecaondernemers. Dat zij zo goed Duits spreekt is relevant is voor haar onderneming. Dat ze van tuinieren houdt is niet relevant. 

Een ander motief kan zijn haar wens om in het voetspoor van haar moeder te treden. Dat betekent in elk geval dat ze weet waar ze het over heeft. Je motivatie en je doelstellingen moeten dus in elkaars verlengde liggen.

Je goede en minder goede eigenschappen

Hier plaats je een overzicht van je sterke en minder sterke eigenschappen. Wat maakt jou tot de ondernemer die nodig is? Waaruit bleek dat je over die kwaliteiten beschikt? Maak een onderscheid tussen je vakinhoudelijke kwaliteiten en vaardigheden (skills) en je persoonlijke eigenschappen.

Maak een tabel van vijftien rijen en drie kolommen. De kwaliteiten komen in de eerste kolom, de mate waarin jij beschikt over de kwaliteiten zet je in de tweede kolom. En waaruit dat oordeel blijkt plaats je in de derde kolom.

Begin met een overzicht van de vakinhoudelijke eigenschappen die nodig zijn voor de ondernemer zoals jij je die voorstelt. Stel je voor dat je een klusbedrijf wilt beginnen, dan moet je natuurlijk handig zijn. Je moet kunnen metselen, stucadoren, timmeren, tegels leggen en gas, water en elektriciteit kunnen aanleggen. Deze kwaliteiten zet je in de linker kolom. Per kwaliteit zet je in de tweede kolom je eigen oordeel. Geef jezelf maar gewoon een rapportcijfer. In de derde kolom beschrijf je hoe je tot dat zelfoordeel komt. Noem daar ook waaruit blijkt dat je zelfoordeel terecht is.

Het tweede gedeelte van dit overzicht van je kwaliteiten bevat de persoonlijke kwaliteiten. Over welke persoonlijke kwaliteiten moet je beschikken om van je onderneming een succes te maken? Kijk in dit handig overzicht van gedragscompetenties of in deze uitgebreidere beschrijvingen van professionele vaardigheden voor uitleg over de eigenschappen en kwaliteiten waarover men kan beschikken. Kies niet de kwaliteiten die jij hebt maar kies de tien belangrijkste kwaliteiten voor het bedrijf dat je voor ogen staat. Vervolgens scoor je jezelf weer in de tweede kolom. In de derde kolom geef je daarop een toelichting. Beschrijf niet waarom jij vindt dat je over die eigenschap beschikt maar waaruit het bleek dat jij over de eigenschap beschikt.

Een voorbeeld

Lars is timmerman bij een klein bouwbedrijf. Hij is goed. Dat hoort hij van klanten. Dat hoort hij van de docenten van de school die leerlingen bij hem onder brengen en dat hoort hij van zijn baas. In zijn vrije tijd bouwt hij boten. Geen kleine kanootjes van polyester maar houten sloepen van acht meter en langer. Hij werkt ze perfect af, zet er zelf een motor in en maakt ze klaar voor gebruik. En verkoopt ze om een nieuwe te kunnen bouwen, nog mooier, nog groter, nog perfecter. Lars overweegt voor zichzelf te beginnen als kleine aannemer/timmerman. Van het bouwen van boten kan hij niet leven maar hij heeft wel ontdekt dat hij graag iets heel moois maakt. Bij zijn baas kan hij die creativiteit en die hang naar perfectie niet kwijt. Als hij zijn eigen opdrachtgevers kan vinden lukt dat misschien wel.

Lars maakt een overzicht van de kwaliteiten die hij als kleine aannemer/timmerman nodig denkt te hebben:

Skills

Tegels leggen 8 Ik betegelde de vloer van de nieuwe kantine van de voetbalvereniging (referentie: B. van Dam, voorzitter: telefoon ...)
Ik werkte (in loondienst) als timmerman bij aannemer Schoppenhauer en deed veel badkamers en toiletten. Vaak moest ik ook de vloer leggen. (referentie: C. Schoppenhauer telefoon ...)
Timmerwerk 9 Ik deed restauratiewerk voor Schoppenhauer bij een aantal monumentenpanden.
Ik bouwde een drietal eigen boten (zie foto's)
Elektra, water, gas 5 Ik doe dit soort werk wel thuis maar nooit in opdracht.
Metselen 6 Ik deed dit werk wel maar heb daar nooit veel plezier in gehad.
Stucadoren 7 Bij de restauraties en het bouwen van badkamers heb ik vrij veel klein stucwerk gedaan. Techniek beheers ik, materiaalkennis kan nog beter.

Persoonlijke eigenschappen

Creativiteit
Met oorspronkelijke oplossingen komen voor problemen die met de functie verband houden. Nieuwe werkwijzen bedenken ter vervanging van bestaande.
9 Ik ontwierp en bouwde drie motorsloepen waarvan ik de eerste twee verkocht voor € 10.000 per stuk.
Plannen en organiseren
Op effectieve wijze doelen en prioriteiten bepalen en benodigde acties, tijd en middelen aangeven om de bepaalde doelen te kunnen bereiken.
8 Ik weet wat er moet gebeuren om een bepaald resultaat te krijgen. Ik kan dat in een planning zetten en kan die planning omzetten in een werkplanning voor meerdere personen. Ik deed dat bij de restauratie van de kerk van Jukwerd (we werkten daar met 4 man + 2 schilders en 2 elektriciens) en ik deed dat bij andere (wat kleinere) projecten.
Energie
Gedurende een lange periode in hoge mate actief zijn wanneer de functie dat vraagt. Hard werken. Uithoudingsvermogen tonen.
7 Als ik de klus leuk vind kan ik eindeloos doorgaan. Vind ik de klus niet leuk dan stop ik op het afgesproken uur.
Stressbestendigheid
Effectief blijven presteren onder tijdsdruk, bij tegenslag, teleurstelling of tegenspel.
8 Bij de restauratie van de kerk van Stedum ontstond grote paniek toen bleek dat pal voor de opening de kerkklokken niet geluid konden worden. Ik hield het hoofd koel en heb met een collega de luidinstallatie onderzocht en hersteld.
Sociabiliteit
Zich zonder moeite onder andere mensen kunnen begeven. Gemakkelijk naar anderen toe stappen en zich gemakkelijk in gezelschap mengen.
6 Ik blijk wat nors over te komen waardoor contacten soms niet vlot verlopen.
Samenwerken
Bijdragen aan een gezamenlijk resultaat, ook wanneer de samenwerking een onderwerp betreft dat niet direct van persoonlijk belang is.
6 Als het klikt met iemand kan ik uitstekend samenwerken. Als het niet klikt, werk ik veel liever alleen.
Inzet
Stellen van hoge eisen aan het eigen werk en daarnaar handelen. Laten zien niet tevreden te zijn met een gemiddelde prestatie.
9 Ik stel hoge eisen aan mezelf en aan anderen. Ik werkte de laatste drie jaar bij Schoppenhauer als voorman en had in die tijd alleen maar tevreden klanten.
Ondernemen
Signaleren van kansen.
Verantwoordelijkheid nemen. Initiatief nemen. Risico nemen. Zich richten op het sluiten van transacties.
8 Ik verkocht de boten die ik bouwde met behoorlijke winst, met aannemer Schoppenhauer haalde ik de opdrachten binnen voor de kerkrestauraties nadat ik gelezen had dat de kerk van Stedum gerestaureerd moest worden.
Individugericht leidinggeven
Richting en sturing geven aan een medewerker in het kader van diens taakvervulling.
7 Ik gaf leiding aan een groep collega's bij de restauratie van twee kerken en gaf leiding aan leerlingen van het ROC in de omgeving. Ik merkte daarbij dat als mensen werkelijk inzet tonen, ik meer geduld heb.

Met name in dit gedeelte van het overzicht zijn aspirant ondernemers al snel te lief voor zichzelf: Ik kan goed communiceren want ik hoor daar nooit opmerkingen over. Of: Ik kan goed onderhandelen want onlangs bedong ik een gratis stropdas bij een nieuw pak. Kom op! Als je een aannemersbedrijf begint, is goed onderhandelen heel belangrijk. En dan kom je er niet met een gratis stropdas! Andere eigenschappen die belangrijk kunnen zijn voor een startende aannemer zijn bijvoorbeeld inventiviteit, doorzettingsvermogen, creativiteit of discipline. Kies de belangrijkste, beoordeel jezelf en beschrijf waarop je dat oordeel baseert.

Ben je dan klaar? Nee, dan begint het pas. Vraag vier mensen uit je omgeving om je te helpen. Geef hen dit overzicht van je kwaliteiten maar zonder je eigen oordeel en zonder je toelichting. Vraag hen om jou te scoren en vraag hen vervolgens om een toelichting. Ga niet in discussie maar luister en vraag door als je het niet begrijpt. Maak het jezelf niet te makkelijk. Vraag niet alleen je vriendin of je collega of je broer. Vraag ook mensen die wat verder van je weg staan. Zij zeggen misschien dat ze je daarvoor niet goed genoeg kennen. Dat is alleen maar goed. Je wilt weten hoe mensen die je niet goed kennen, tegen je aankijken. Want als alleen mensen die je goed kennen, je kwaliteiten als ondernemer hoog inschatten, krijg je het als ondernemer nog erg moeilijk.

Als je van deze vier mensen een mening hebt, ga je nog eens terug naar het overzicht met persoonlijke kwaliteiten. Vul het overzicht nu nog eens in. Aan welke eigenschappen moet je nog werken om ervoor te zorgen dat je bedrijf een succes wordt? Lars hoort bijvoorbeeld dat hij zichzelf echt te hoog inschat op sociabiliteit, samenwerken en individugericht leidinggeven. Mensen zeggen van hem: 'Jij werkt het liefst alleen!' Ze geven hem een krappe voldoende. Wat te doen? Lars besluit om bij de ROC waarvan hij leerlingen begeleidt een cursus 'Werkbegeleiding' te doen, hoezeer hij daar ook tegenop ziet. En ziet in dat hij weinig anders kan dan op die sociale kanten meer te letten. Hij vraagt zijn broer (met wie hij samenwerkt) om hem af en toe daar wat op te coachen.

Wil je meer weten over deze aanpak? Kijk dan ook eens op:

Verder naar de hoofdpagina van de cursus Ondernemingsplan.


Bron: www.leren.nl/cursus/ondernemen/ondernemingsplan/ondernemer.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon