Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > burn-out voorkomen

burn-out herkennen en voorkomen

Gerelateerde Cursussen
Vrouw met weinig werklust en veel werk zit tegen een burn-out aan

Een burn-out hakt erin. Patiënten en ex-patiënten vertellen over hun ervaringen in heftige bewoordingen. Een paar citaten: 'Ik kreeg paniekaanvallen', 'Ik was niet lui maar moe. Doodmoe. Waaraan ik eerst nog had getwijfeld, wist ik nu met zekerheid: ik was ziek.' En tenslotte: 'Ik kon niet meer, al mijn reserves waren uitgeput, ik viel bijna om. Even dacht ik dat mijn laatste uur geslagen had.' Inmiddels weten we dat een burn-out over het algemeen over gaat. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom vind je in deze cursus meer over wat een burn-out is, hoe het werkt en hoe je het bij jezelf of bij een collega de eerste signalen herkent.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een vorm van emotionele uitputting door het werk, die gekenmerkt wordt door een combinatie van symptomen. Uit de cijfers blijkt dat arbeidsongeschiktheid door klachten als depressie, burn-out of overspanning de Nederlandse economie zo'n vier miljard euro per jaar kosten.

Oorzaken van een burn-out

Hoe wordt die storing veroorzaakt? Daar is geen allesomvattende oorzaak aan te wijzen. Eén ding is wel zeker: de meeste burn-outs komen voor bij mensen die doorzetten, perfectionistische neigingen hebben en zich niet willen laten kennen.

burn-out voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Wat kun je zelf doen om een burn-out te voorkomen? Wat kan je als leidinggevende aan burn-outpreventie doen? Wat kun je zelf doen en wat kun je doen als collega of als leidinggevende?

Aan de slag

De sleutel is het weer terugkrijgen van de regie over je leven. Jij bepaalt wat goed is voor je en wat niet. Op basis daarvan zeg je 'ja' of 'nee'. Om dat te kunnen beslissen moet je weten wat je energie geeft en wat je energie kost.

Bijlagen:

Auteur: Wout Sorgdrager (september 2007)


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/burn-out/

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon