Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Mindfulness

Mindfulness Training

Gerelateerde Cursussen
Vrouw doet mindfulness-meditatie

Deze online training Mindfulness bestaat uit een introductie en 8 onderdelen, elk bestaande uit een stukje theorie, de gedachtegang achter de oefeningen, gevolgd door de oefeningen. Alle meditatie-oefeningen zijn audiofragmenten, zodat je door de meditatie heen instructies krijgt. Het is de bedoeling dat je één cursusonderdeel per week doet en de oefeningen van dat onderdeel gedurende de week daarop dagelijks toepast.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag.

De automatische piloot

We brengen veel tijd van ons leven door met dingen doen op ‘de automatische piloot’. Door meer gewaar te worden van wat er zich - in ons binnenste en daarbuiten - afspeelt, kunnen we een grotere keuzevrijheid krijgen. Daardoor kun je op den duur – met veel oefenen – bewust reageren op situaties in plaats van automatisch.

Omgaan met hindernissen

Na een week oefenen, komen we hindernissen tegen, die we voor onszelf opwerpen. Belangrijk is het besef dat je niets hoeft te veranderen. Het gaat enkel en alleen om het vriendelijk geïnteresseerd waarnemen van dat wat plaatsvindt binnenin ons.

Aanwezig blijven in je lichaam: van doen naar zijn

In dit cursusonderdeel gaan we leren hoe je je lichaam kunt benutten in mindfulness.

Er 'bij' blijven

Onze menselijke neigingen zijn om niet ‘gewoonweg’ in het hier-en-nu te zijn, maar om bezig te zijn met straks, of te blijven hangen in het verleden (“had ik maar...”). Door te mediteren leer je je gevoelens en gedachten op te merken en creëer je de keuzevrijheid hoe je daarop wilt reageren.

Wat is acceptatie

In de mindfulness neemt accepteren een centrale rol in. Maar wat is dat nu precies, accepteren? En hoe doe je dat?

Gedachten zijn geen feiten

Gedachten zijn slechts mentale activiteiten, niks meer en niks minder. Zeker bij blokkerende gedachten is het belangrijk om je ervan gewaar te worden, zodat je een negatieve spiraal vroegtijdig kunt doorbreken.

Belang van actie

Mindfulness is niet bedoeld om afgezonderd van de wereld op te gaan in meditatie. Het is terdege een oefening om middenin het leven te staan. En daarbij hoort ook actie, handelen.

Dagelijks leven

In dit cursusonderdeel besteden we aandacht aan het toepassen van het geleerde in de rest van je leven.

Mindfulness-oefeningen

Overzicht van alle oefeningen in deze training. Blijf oefenen!

Verder lezen

Bronvermelding

Auteur: Susanne Biemans (april 2010)

Leerzame websites over mindfulness in de webgids.


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/mindfulness/

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon