Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit >RET

Rationele Effectiviteits Training (RET)

Gerelateerde Cursussen
Vrouw aan het werk met zorgen

"Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover."

- Epictetus (filosoof, 55-135 n. Chr.)

Wat is RET?

De Rationele Effectiviteits Training (RET) is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties.

De basis: A-B-C

De basis van de RET is het ABC-model. Dat houdt in dat jouw gedrag en emoties niet direct worden bepaald door de situatie, maar door jouw gedachten in en over de situatie.

Ineffectieve gedachten

Gedachten zijn ineffectief als ze niet leiden tot effectief gedrag/emoties waarmee je zelf uit de voeten kunt, niet kunnen worden onderbouwd met feitelijke gegevens of niet logisch consistent zijn oftwel de redenering klopt niet. Dit zijn de gedachten waar je aan moet werken.

Stappenplan: RET toepassen in 8 stappen

Genoeg theorie. Aan de slag! Je kunt elke RET-situatie te lijf met het volgende 8-stappenplan. Aan de hand van een voorbeeld wordt elke stap toegelicht.

Verder lezen

Aanbevolen boeken en websites over de RET.

Auteur: Susanne Biemans (juli 2006). De auteur biedt met haar bureau Congruens trainingen en coaching aan met behulp van de RET. Elke training en coaching wordt toegesneden op jouw vraag. Voor bijvoorbeeld spreekangst, conflicthantering of assertiever opkomen voor jezelf.

Nee zeggen

 

Energie voor werk of studie

Nee zeggen

Nee zeggen is moeilijk. In deze korte cursus vind je meer over hoe dat komt en vooral wat je eraan kunt doen. Als je eenmaal goed 'nee' kunt zeggen is dat niet alleen voor jezelf heel prettig maar ook voor anderen.

 energie

Je hebt nog zoveel te doen: die boeken lezen, een diploma halen, je project afronden, de klusjes van vandaag, maar... waar haal je de energie vandaan?


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/ret/

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon