Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > RET > Ineffectieve gedachten

Ineffectieve gedachten

RET-methode

De RET-theorie is simpel en kent dus ook maar 2 type gedachten: ineffectieve en effectieve gedachten, ook wel irrationele en rationele gedachten genoemd. Effectieve gedachten helpen je verder en moet je dus vooral niet veranderen. De RET-methode concentreert zich op ineffectieve gedachten.

Gedachten zijn ineffectief als ze:

Dit zijn de gedachten waar je aan moet werken.

De lading op elke ineffectieve of rationele gedachte komt door wat je ervan vindt. Je hangt er een waardeoordeel aan. De gedachte wordt ook wel belemmerend genoemd, omdat hij verhindert dat je het gewenste gedrag vertoont.

Je kunt nog neutraal constateren dat iemand jou niet aardig vindt bijvoorbeeld, maar je krijgt er last van doordat je het verschrikkelijk vindt dat diegene jou niet aardig vindt of doordat je jezelf dan meteen een nul vindt. Dat maakt het verschil.

Zoek dus ook altijd bij elke gedachte naar wat je ervan vindt of wat je van jezelf vindt, dan vind je 'de pijn': de basis voor ineffectief gedrag en/of emoties.

De ineffectieve of irrationele gedachten zijn in de basis terug te brengen tot een vijftal kerngedachten. Deze kerngedachten zijn steeds terugkerende gedachten, die je je in de loop der tijd zo eigen hebt gemaakt dat ze tot een levensopvatting zijn verworden. Deze kerngedachten zijn:

Rampdenken: als er iets gebeurt, dan staat dat gelijk aan een ramp

Perfectionisme: alles wat ik doe, moet helemaal perfect zijn

Love-junk (liefdesverslaafde): verslaafd zijn aan de liefde van anderen

Normativisme: iedereen moet zich aan mijn norm houden en de wereld moet volgens mijn norm in elkaar zitten

Lage frustratietolerantie (LFT): letterlijk: niet kunnen omgaan met je eigen frustraties. Dat lukt mij nooit, dat is veel te moeilijk, dat is onverdraaglijk, de wereld is tegen mij.

Ik eis...

Bovenstaande kerngedachten heeft iedereen in meerdere of mindere mate. Ze worden ineffectief of irrationeel door het eisende karakter ervan. Het irrationele zit hem in het heilige moeten en in het verabsoluteren.
Iedereen wil graag zoveel mogelijk goed doen, maar het wordt een probleem als je het jezelf als eis gaat opleggen dat je altijd alles goed moet doen.
Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden, maar het wordt een probleem als je van iedereen eist dat ze naar jouw norm leven.

Kijk naar de gedachten, de B's, in het voorbeeld van het houden van een presentatie op de vorige pagina.

  1. Wat voor kerngedachte(n) vind je daar: perfectionisme, normativisme, rampdenken, LFT of 'love-junk'?
  2. Welke waardeoordelen zitten erin, die maken dat de gedachten hun lading krijgen?
  3. Hoe zien die waardeoordelen eruit bij de collega, die zich wel effectief gedraagt?

Terug naar de hoofdpagina van de RET training.


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/ret/ineffectieve-gedachten.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon