Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Ondernemen > Ondernemingsplan > financieel plan

Het financieel plan

Ondernemingsplan
Lancelots: voor en door freelancers

Je ondernemingsplan maak je voor jezelf. Maar ook voor de bank of voor subsidiegevers. Voor hen is, naast je bedrijfsformule, dit onderdeel veruit het belangrijkst. Hier testen zij je gezonde verstand en je geloofwaardigheid. Kun je in cijfers laten zien dat je plan kans van slagen heeft?

Het financieel plan bestaat uit vijf onderdelen

Investeringsplan:  dit plan biedt een overzicht van wat je nodig hebt om de onderneming te kunnen beginnen en wat dat kost. Begroot niet te krap en houd rekening met onverwachte uitgaven.

Financieringsplan:  In het financieringsplan zet je op een rijtje hoe je al deze aanloopkosten wilt financieren. Als je het wat groter aanpakt kom je er waarschijnlijk niet met eigen geld. Maar misschien heb je ouders, familie of kennissen die bereid zijn je wat te lenen. Als dat zo is kunnen zij in aanmerking komen voor belastingvoordeel ('De tante Agaathregeling') en jij kunt tegen een billijke rente geld lenen.

Soms kun je subsidie krijgen. Vraag ernaar bij je Kamer van Koophandel. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt.

Tenslotte zul je wellicht geld moeten lenen bij een bank.

Exploitatiebegroting:  In de exploitatiebegroting zet je de financiële verwachtingen op een rij. Reken je niet te snel te rijk. De rekensom is simpel. Je winst is je omzet minus je kosten. Maar in die kosten moet je opnemen: belasting, aflossing en rente, eventuele herinvesteringen en je privé-uitgaven. Gebruik een vaste indeling: je kunt dan eenvoudig  op gezette tijden je begroting vergelijken met de werkelijkheid.

Privé-uitgaven: Zeker voor de bank is dit een belangrijke post. Hoe royaal ben jij de eerste periode van plan te gaan leven? Je kunt je voorstellen dat een bank een startende ondernemer geen geld leent als deze starter zijn persoonlijke uitgaven niet enigszins in de hand houdt. Maar wees wel reëel. Starters zijn bijvoorbeeld snel geneigd om de vaste lasten maar wat terug te schroeven omdat dat nu eenmaal beter oogt. Maar vaste lasten zijn niet voor niets 'vaste' lasten. Het is moeilijk om die naar beneden te brengen. Wie de vaste lasten te optimistisch inschat, creëert voor zichzelf en zijn familie een probleem.

Liquiditeitsbegroting: Deze begroting maakt duidelijk hoe je wekelijks of maandelijks met je geld uitkomt. Zeker als je maar weinig opdrachten hebt maar wel vaak rekeningen krijgt, moet je goed voor ogen hebben hoe je die rekeningen kunt betalen terwijl je inkomsten nog even op zich laten wachten.

Een goed financieel plan is geen luxe. Het helpt je de hele gang van zaken nauwkeurig door te denken.

Volgende pagina: rechtsvorm en andere zakelijke aspecten


Bron: www.leren.nl/cursus/ondernemen/ondernemingsplan/financieel-plan.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon