Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Ondernemen > Ondernemingsplan > Wat is het?

Wat is een ondernemingsplan?

Ondernemingsplan
Lancelots: voor en door freelancers

Het opstellen van een ondernemingsplan is het onderzoeken of een idee haalbaar is. Je hebt een briljant idee vind je zelf. Maar vindt de bank dat ook? Vindt je partner dat ook? En zijn er klanten die op jouw product wachten? In een ondernemingsplan houd je het idee tegen het licht. Daarvoor moet je wel weten wat je ermee wilt. Wil je ervan leven? Wil je gewoon structureel wat bijverdienen?

Toen Astrid wakker werd, merkte ze dat het niet goed was. Alles deed pijn. Haar hoofd bonkte, ze was misselijk en ze had hevige spierpijn in haar benen. En ze moest huilen. De griep had haar nu ook te pakken, realiseerde ze zich. Koorts doet rare dingen met je. Haar man belde de school waar Astrid les gaf en vertrok naar zijn werk. Hij zette nog een teiltje en een fles water bij haar bed.
Drie dagen later was de ergste pijn voorbij. De koorts was weg. Maar de misselijkheid bleef. De huilbuien ook. Toen er na twee weken eigenlijk weinig was veranderd, noemde de huisarts het woord 'burn-out'. 'Ik niet', dacht Astrid, maar werken kon ze niet en het beestje moest toch een naam hebben.
Om een lang verhaal kort te maken: na een maand begon ze op therapeutische basis weer met twee leuke, makkelijke klassen... En ze ontdekte dat ze lesgeven vreselijk vond. Al met al duurde het een jaar voordat duidelijk was dat lesgeven er niet echt meer in zat. Ze moest iets anders beginnen. Voor Astrid was dat de start van een wonderlijk traject. In gesprekken met een loopbaanadviseur verkende ze haar mogelijkheden. Astrid ervoer het als een bevrijding. De wereld lag plotseling open. Wat wil je worden? Ze merkte al snel dat ze eigenlijk heel goed wist wat ze wilde. Haar moeder runde een bed en breakfast toen Astrid thuis woonde. En Astrid wist: dat wil ik ook. De loopbaanadviseur verwees haar naar een adviseur voor startende ondernemers. En zij hielp Astrid met het maken van een ondernemingsplan.

Een ondernemingsplan is een document waarin je vastlegt:

Een ondernemingsplan is géén standaarddocument. Met een kopie van andermans plan of een ingevuld formulier overtuig je de bank niet. En al helemaal niet je levenspartner. Wat zij willen zien is een authentiek verhaal van iemand die terecht in zichzelf gelooft.

Doelen van een ondernemingsplan

Waarom schrijf je een ondernemingsplan. Er zijn allerlei redenen. De belangrijkste op een rijtje:

Duidelijkheid naar jezelf en je relaties. Je kent dat wel. Opeens bedenk je een fantastisch product. Iets waar ongetwijfeld een markt voor is. Je hebt goud in handen! Maar als je er wat langer op broedt, zie je de haken en ogen. Je hebt dan als het ware je idee virtueel uitgeprobeerd. Hoe ziet het eruit? Hoe werkt het precies?  Hoeveel moet je er maken om quitte te spelen? Het opstellen van een ondernemingsplan is eigenlijk hetzelfde. Je concretiseert het idee. Als je het op papier uitwerkt, krijgt het al wat gestalte. En daarmee wordt een brainwave een plan.

Feedback van je relaties. Met je plan kun je vervolgens ook om feedback vragen. Wat vind je, is dit wat? Vraag niet alleen trouwe supporters, vraag ook iemand die wat meer twijfels heeft.

Checklist en stappenplan. Een goed ondernemingsplan is tegelijkertijd een stappenplan. Het geeft je houvast in een spannende periode.

Het overtuigen van de bank. Soms kost je idee niets en kun je gewoon aan de slag. Je zet de auto uit de garage, doet de oude fietsen weg en begint met je onderneming. Lang niet altijd is het zo simpel. Vaak moet je investeren. Je hebt materiaal nodig, machines. En je moet zelf ook eten, die eerste maanden. Dat kost geld en je verdient nog niets. Een ondernemingsplan heb je nodig om geld te lenen van de bank, van je ouders of van een rijke tante. En voordat zij bereid zijn om jou geld te lenen zul je hen moeten overtuigen.

Het overtuigen van sponsors. Sponsoren zijn mensen die je steunen. Soms met geld maar altijd met raad en daad. De belangrijkste sponsor is niet je bank maar je levenspartner. Als je hem of haar niet kunt overtuigen, heb je een groot probleem.  Een bedrijf beginnen is niet iets wat je er zomaar even bij doet. Als je er echt van moet leven, kost het erg veel tijd en energie. En dan is het prettig als je partner je af en toe even steunt. Het is ook zijn of haar onderneming!

Het overtuigen van een zakelijke partner. Vaak weet je dat je je droom niet alleen kunt verwezenlijken maar dat je een zakelijke partner nodig hebt. En als je een partner in zaken nodig hebt, zul je hem of haar ook moeten overtuigen. Wil hij met jou in zee?

Inventarisatie van de risico's. Met het uitschrijven van een ondernemingsplan zet je ook de risico's op een rijtje. Wat kan er mis gaan? Dat getuigt niet van pessimisme maar van realisme. Door een goede inschatting van de risico's kun je je op die risico's voorbereiden.

Volgende pagina: Je onderneming


Bron: www.leren.nl/cursus/ondernemen/ondernemingsplan/wat-is-een-ondernemingsplan.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon