Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Salarisonderhandeling > Houding

Je houding tijdens het gesprek

Salaris-onderhandeling

Je houding tijdens het gesprek - en zeker je manier van spreken - is rustig, zakelijk en zelfverzekerd. Kom niet te aanvallend of te assertief over, dat werkt averechts en je overtuigt de werkgever daarmee echt niet van jouw punt.

Soms is het echter moeilijk om rustig te blijven. Er zijn onderhandelaars die bewust de tactiek kiezen van verstoring. Bijvoorbeeld door overal negatief op te reageren, of door zich voortdurend hardop af te vragen waarom jij 'zoveel vraagt'. Blijf rustig, las een kleine pauze in, tel tot tien en blijf gewoon helder jouw standpunt toelichten.

Aanvallen is niet goed, maar je moet ook niet te aarzelend of te onzeker overkomen. Dan geef je te veel weg. Een voorbeeld: Stel, je wilt drieduizend euro verdienen. 'Eh, ik had gedacht dat ik zo ongeveer drieduizend euro bruto wilde verdienen. Maar ja, daar valt best over te praten hoor.'

Fout! Die drieduizend euro kun je vergeten. Ten eerste begin je een zin niet met 'eh'. Dat komt onzeker over. Voor de zinsnede 'ik had gedacht' geldt hetzelfde. Je vindt, of je wilt. Dan dat 'zo ongeveer'. Terwijl jij de woorden uitspreekt heeft de werkgever 'zo ongeveer' al naar beneden vertaald, zeg 2700 euro. Oók die duizend euro is fout. Dat is het bedrag waar je op uit wilt komen, dus zet je hoger in. Zo kan je ook wat water bij de wijn doen. Tenslotte is de toevoeging 'maar daar valt best over te praten' ook niet goed. Daarmee geef je al direct aan met minder genoegen te nemen. Natuurlijk valt er over een salaris te praten, maar naar beneden bijstellen doe je pas later.

Wat doe je wel? 'Uit de salarisgegevens die ik heb opgevraagd bij de vakbond bleek vierduizend euro per maand een gangbaar salaris voor deze functie. Gezien mijn ervaring en vooral de extra vakopleidingen die ik heb gevolgd, denk ik dat dat een realistische salaris is.'

Luisteren

Een goed onderhandelaar is een goed luisteraar. Let op de volgende punten:

De kracht van lichaamstaal

Jouw lichaamstaal is even belangrijk als je verbale communicatie.

Je houding is actief maar ontspannen. Dat betekent dat je rechtop zit, zonder dat je stijf bevroren op je stoel zit.

Gebaren maken is prima. Het zet jouw woorden kracht bij en het komt heel natuurlijk over. Maar overdrijf of forceer niet. Veel mensen weten van zichzelf niet precies wat voor gebaren ze maken. Probeer daarom eens te 'spieken' in de spiegel als je aan de telefoon zit.

Kijk je gesprekspartner(s) recht in de ogen, maar staar niet. Als het gesprek met meerder personen plaatsvindt, zorg dan dat je met iedereen oogcontact houdt. Mensen zijn van nature geneigd zich op één persoon te focussen in een groep. Dat kan ertoe leiden dat anderen zich buitengesloten voelen.

Kijk uit voor zenuwtrekjes. Klik niet voortdurend met je balpen, wiebel niet en blijf van je haar af.

Let ook hier op:

Volgende pagina: Onderhandelen


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/salarisonderhandeling/houding.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon