Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Salarisonderhandeling > Onderhandelingsspel

Het onderhandelingsspel

Salaris-onderhandeling

De sfeer goedhouden

Veel onervaren onderhandelaars maken de fout onvriendelijk te worden of geïrriteerd te raken als het gesprek niet vlot verloopt. Houd je in, want het werkt averechts. Bedenk je dat tegengestelde meningen bij een onderhandeling kunnen horen.

Je houdt de sfeer goed door interesse te tonen in het standpunt van de ander en je positief en vriendelijk op te stellen. Verder is het belangrijk het wij-gevoel te benadrukken. Je moet er immers samen uitkomen.

Als je met je huidige baas onderhandelt over loonsverhoging, dan geldt: vermijd persoonlijke vijandigheden. Weersta de verleiding vervelende zaken uit het verleden ter sprake te brengen.

Geven en nemen

Goed onderhandelen is een kwestie van geven en nemen. Als jij je te koppig opstelt en te lang vasthoudt aan jouw eisen, dan geeft de ander ook niets weg en ontstaat een patstelling. Je moet dus water bij de wijn doen, maar pas op het moment dat je merkt dat de ander ook die bereidheid daartoe heeft.

Onderhandelen is een kwestie van jezelf flexibel opstellen op het juiste moment. Sta open voor ideeën van de ander, zonder meteen toe te geven. Neem ook het initiatief, door zelf actief naar compromissen te zoeken. Dreig zeker niet met het afbreken van de onderhandelingen als je dat niet meent.

Doorvragen

Het is belangrijk om de standpunten en argumenten van je tegenstander te kennen en te begrijpen. Daar kan jij immers weer een gericht weerwoord op geven. Dwing de ander tot spreken en luister ondertussen goed naar zijn argumenten.

Dat doe je door vragen te stellen. Vraag gewoon waarom hij jouw looneis te hoog vindt en neem geen genoegen met dooddoeners. Doorvragen is vooral van belang als de tegenpartij zich verschuilt achter allerlei procedures en voorschriften.

Bijvoorbeeld:

Als het gesprek muurvast zit

Bij een onderhandeling is het de kunst om de doelen die jij je minimaal gesteld had, te halen. Geef dit niet zomaar op. Het kan echter gebeuren dat een gesprek muurvast zit. Of dat je het gevoel hebt dat de werkgever echt niet bereid is om aan jouw wensen te voldoen.

Er zijn enkele noodgrepen die je dan kunt toepassen. Doe dat echter pas aan het eind van het gesprek en als je zeker weet dat het geen bluftactiek is van de werkgever.

Volgende pagina: De druk van het onderhandelen


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/salarisonderhandeling/onderhandelingsspel.html

Copyright © 1999-2020 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon