Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Salarisonderhandeling > Verloop van het gesprek

Het verloop van het gesprek

Salaris-onderhandeling

De meeste onderhandelingen verlopen volgens een redelijk vast stramien. Als je dat stramien in je opneemt, kom je niet voor verassingen te staan.

Een gesprek begint meestal luchtig, je praat wat over koetjes en kalfjes. Daarna doen beide partijen hun bod en volgt de discussie, waarin je elkaars standpunten verkent. Vaak volgt daarna de impasse: het moment waarop het onduidelijk is welke kant het opgaat. Schiet niet in de stress. Zo'n impasse betekent niet automatisch slecht nieuws. Waarschijnlijk volgt er wederom een discussie, waarbij je nogmaals je standpunt toelicht en beide partijen water bij de wijn doen. Tenslotte volgt (als het goed is gegaan) de overeenkomst; er is een akkoord tussen beide partijen.

De aftrap van de onderhandeling

Leg niet direct je looneis op tafel. Elke onderhandeling begint met een luchtig praatje om het ijs te breken, bijvoorbeeld over het weer of de omgeving. Doe daar aan mee en begin niet direct met jouw eisen.

Geef je startbod en zeg daarbij ronduit wat je hebben wilt. Onthoud de gouden regel: vraag en je zult ontvangen. Zeg gewoon wat je wilt, kalm, helder en zakelijk. Als je niet vertelt wat je wilt, krijg je het ook niet. Je sluit de mogelijkheid uit dat de werkgever ja zegt, of dat jouw verzoek leidt tot een voor alle partijen aantrekkelijk compromis.

Onderbouw je startbod. Hier komt je voorbereiding goed van pas. Je noemt jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf, je werkervaring, en je vertelt dat je salariseis is gebaseerd op (bijvoorbeeld) soortgelijke functies bij andere bedrijven. Ken je feiten!

Het spel begint nadat jij je startbod hebt gedaan. Wees niet ongeduldig. Laat de tegenpartij wennen aan jouw voorstel. Waarschijnlijk zal hij komen met zijn eigen bod. Reageer rustig op het bod dat jou wordt gedaan, ook al is dat erg laag. Hap vooral NOOIT toe op een eerste bod, ook al lijkt het gunstig. Ook een werkgever komt bij zijn openingsbod niet direct met het beste op tafel; er zit dus meer in. De discussie kan beginnen!

Volgende pagina: Houding


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/salarisonderhandeling/verloop-gesprek.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon