Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiebrief > Vormgeving

Vormgeving van de sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief moet er netjes, verzorgd en overzichtelijk uitzien:

Zorg dat je brief op één A-4' tje past. Als het echt niet anders kan, gebruik je een tweede vel papier (maar nooit de achterkant van het eerste vel). Zorg dat daar minimaal een volle alinea op staat en niet slechts één regel.

Gebruik een duidelijk leesbaar lettertype, bijvoorbeeld de Times New Roman. Hou er in elk geval rekening mee dat je op papier een schreefletter gebruikt; dat leest het prettigst. Een schreefletter is een lettertype dat je herkent aan de horizontale streepjes aan een letter.

Lijn de regels niet uit tegen de rechter kantlijn. Dat leest minder prettig. Zorg er dus voor dat je alleen aan de linkerkant een vaste kantlijn hebt.

Maak duidelijke alinea' s en zorg dat er een witregel staat tussen de verschillende onderdelen. Voor de exacte vormgeving: zie 'voorbeeldbrieven'.

Maak een ruime kantlijn aan beide zijdes. Dat ziet er overzichtelijk uit en geeft de lezer ruimte om aantekeningen te maken.

Gebruik goed papier. Het papier moet ongelinieerd zijn en van goede kwaliteit. Dus: geen gewoon printerpapier. Goed papier is wat zwaarder dan printerpapier. Laat je adviseren door een kantoorboekhandel, maar let er wel op dat het papier geschikt is voor jouw printer. De kleur van het briefpapier is wit of gebroken wit. Gebruik nooit gekleurd papier. Het komt niet zakelijk over.

Kijk uit met kleur in je tekst. Het komt niet zo zakelijk over, zeker niet als je teveel gefröbeld hebt. Als je per se kleur wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je brief dan opvalt in de stapel, dan doe je dat bij voorkeur in je briefhoofd (zie onder 'gebruik briefpapier'). Onthoud daarbij:

  1. Een sollicitatiebrief wordt vaak gekopieerd in zwart-wit. Hou daar in je kleurkeuze rekening mee. (een rode kleur 'pakt' bijvoorbeeld slecht met kopiëren) Maak desnoods een proefkopie.
  2. De 'platte' tekst krijgt nooit kleur. De platte tekst is alle tekst van de brief, zonder de adressering en datum aanduiding, ondertekening, etc. Het is niet mooi, niet zakelijk en dus niet professioneel

Gebruik briefpapier. Je kunt je eigen briefpapier maken, door een briefhoofd (eventueel in kleur) te 'ontwerpen'. In dat briefhoofd staat dan jouw naam, mooi vormgegeven, al dan niet met adresgegevens (zie de mogelijkheden onder 'opmaak' en lettertype'). Dat ontwerp laat je drukken bij een goede copyshop. Vervolgens kun je je brief thuis zwart-wit printen. Op deze manier laat je je brief opvallen, maar hou het wel een beetje rustig.

Voor je cv gebruik je hetzelfde lettertype, dezelfde kantlijn en hetzelfde soort papier.

Gebruik een laserprinter. De meeste organisaties maken gebruik van een laserprinter. Een inktjetbrief ziet er dan direct onprofessioneel uit en kan bovendien gaan vlekken. Heb je geen laserprinter? Geen punt. Je kunt je brief (laten) printen in een copyshop, bibliotheek of een internetcafé.

Vergeet niet: het oog wil ook wat!

Volgende pagina: Na het schrijven van de sollicitatiebrief


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiebrief/vormgeving.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon