Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiebrief > Functie-eisen

Functie-eisen in een sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

In de eerste alinea van het middenstuk van de sollicitatiebrief vertel je op welke manier je voldoet aan de functie-eisen (werkervaring/opleiding).

Het is niet voldoende om te schrijven dat je aan de functie-eisen voldoet. Maak een selectie van de meest relevante eisen en leg uit waarom jij daaraan voldoet. Bij die uitleg kun je zowel je opleiding als je werkervaring gebruiken.

Daarnaast kun je soms ook maatschappelijke activiteiten aanvoeren als ze relevant zijn voor de functie. Neem bijvoorbeeld iemand die solliciteert naar een leidinggevende functie. Hoewel hij geen ervaring heeft met leidinggeven in zijn vorige banen, is hij als vrijwilliger wel al twee jaar voorzitter van het plaatselijke popfestival. Dat is relevant voor deze baan, en kan hij dus zeker noemen.

Ga niet opsommen wat je allemaal kunt. Dat ziet een werkgever wel in je cv. In een sollicitatiebrief gaat het juist om zaken die niet in een cv staan. Eén alinea is voldoende om in te gaan op de functie-eisen.

De werkgever wil een beeld krijgen van jou, wat je beweegt, wat je leuk vindt en vooral: jouw motivatie.

Verplaats je in de lezer. Wat wil de werkgever? Een werkgever wil een ambitieuze, gedreven en flexibele werknemer. Ook zelfstandigheid is belangrijk.

Let op! Kopieer deze begrippen niet klakkeloos in je brief. Zeg dus niet: 'Ik ben ambitieus, gedreven en flexibel', maar laat dat blijken uit voorbeelden, of gebruik andere woorden om aan te tonen dat je flexibel bent. De kreet 'ik ben flexibel' wordt in dermate veel sollicitatiebrieven gebruikt dat het een leeg begrip is geworden, en bovendien niet origineel. Laat uit jouw woorden maar blijken dat je flexibel bent!

Formuleer positief. Als je niet voldoet aan een of meerdere functie-eisen, geef dan aan hoe je dat denkt te compenseren. Als een functie-eis waar jij niet aan voldoet niet superrelevant is, dan zeg je... niets.

Werk een mooi voorbeeld uit, waarin je aan de hand van jouw praktijkervaring aantoont waarom je aan de functie-eisen voldoet. Bij een sollicitatie is het zaak om zoveel mogelijk concrete voorbeelden te noemen. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen hoe je een bepaalde zaak hebt aangepakt of hoe je een probleem hebt opgelost. Zo’n voorbeeld waaruit blijkt dat je iets kunt is overtuigender dan alleen de bewering "ik ben goed in...".

Bij een open sollicitatie moet je zelf goed nadenken wat relevante functie-eisen zouden kunnen zijn. Als je vindt dat je te weinig houvast hebt, probeer dan extra informatie over het bedrijf op te zoeken. Wellicht kom je via krantenartikelen en jaarverslagen te weten wat er speelt bij het bedrijf en kun je dat koppelen aan jouw ervaring en opleiding.

Volgende pagina: Motivatie toelichten in een sollicitatiebrief


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiebrief/functie-eisen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon