Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiebrief > Motivatie

Motivatie toelichten in een sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

In de tweede en eventueel derde alinea van het middenstuk van de sollicitatiebrief leg je uit waarom je juist die functie ambieert of waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken. Laat zien dat je iets van het bedrijf afweet.

Pik één à twee elementen uit de functieomschrijving die je aanspreken. Vertel niet alleen waarom je iets leuk vindt, maar ook waarom jij daar goed in bent.

Verder is het belangrijk om in deze alinea's een beeld van jezelf te schetsen. Een werkgever wil graag een idee krijgen van de persoon achter de brief. Je kunt wat karaktereigenschappen geven, vertellen waarom je iets leuk vindt, welke dingen je als een uitdaging ziet. Ook kun je uitleggen waarom je bepaalde keuzes in je carrière hebt gemaakt.

Deze elementen zijn bij de beoordeling vaak belangrijker dan de opsomming van wat je allemaal kunt. Let er wel op dat je alleen die dingen vertelt die een rechtstreekse, positieve relatie hebben met de functie waar je op solliciteert.

Een andere mogelijkheid is om bij je motivatie jouw visie te geven op het werk. Dat kan bijvoorbeeld als volgt: 'De fusie tussen twee bedrijven loopt vaak moeizaam. Een belangrijke oorzaak daarvan is de onzekerheid die bestaat bij het personeel. Ik ben ervan overtuigd dat een dergelijk proces met relatief eenvoudige ingrepen goed te stroomlijnen is. In mijn vorige functie heb ik hier veel ervaring mee opgedaan. Ervaring die ik nu graag wil inzetten voor uw organisatie.'

Probeer een krachtige, overtuigende laatste zin van deze alinea te schrijven. Op dit punt gekomen moet de lezer denken: 'Met deze sollicitant wil ik praten.' Hij moet overtuigd zijn van jouw capaciteiten en nieuwsgierig zijn naar de persoon achter de sollicitatiebrief.

Wat je niet moet doen

Focus op wat jij de werkgever te bieden hebt, niet andersom!

Zie ook

Motivatie @ Persoonlijke vaardigheden

Geselecteerde websites over het verschijnsel motivatie en het vermogen jezelf te motiveren.

Persoonlijkheid

Wie ben je? Wat zijn jouw unieke eigenschappen?

Cursus Medewerkers Motiveren

Bedoeld voor leidinggevenden, maar je kunt er ook veel achtergrondinformatie vinden over hoe je eigen motivatie werkt.

Volgende pagina: Afronding van de sollicitatiebrief


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiebrief/motivatie.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon