Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en studeren > Snellezen > Efficiënt lezen

Efficiënt lezen

Snellezen

Er zijn veel verschillende technieken om je leessnelheid te verhogen. Die methoden zijn onder te verdelen in twee categorieën:

In deze cursus gaat het over de tweede categorie, omdat fysiek sneller lezen moeilijk te leren is middels een online cursus.

Oefening

Zoek voordat je begint aan de cursus alle boeken, verslagen, artikelen en andere teksten die je voor werk of studie nog moet lezen bij elkaar en leg ze op een stapel. Deze stapel ga je gebruiken als oefenmateriaal.

Kies nu twee teksten uit de stapel. Het onderwerp maakt niet uit, maar zorg dat het allebei teksten zijn die je nog niet eerder gelezen hebt. Het moeten ook teksten zijn die ongeveer even lang zijn. Pak je stopwatch of gebruik de timer op je smartphone. Lees de eerste tekst in je normale tempo door en noteer hoeveel tijd je daarvoor nodig had.

Leg de teksten allebei weg, zonder naar de tweede tekst te kijken. Aan het eind van de cursus komen we hierop terug.

Slechte gewoonten: woord-voor-woord lezen en subvocaliseren

Als je een boek leest, begin je op de eerste pagina en werkt je door de tekst heen naar de laatste pagina. Scott H. Young wijst erop dat dit een hoogst inefficiënte manier van lezen is. Als je zo leest, lijkt het alsof je niet aan het lezen bent, maar luistert naar iemand die de tekst voorleest.

Het is wel logisch dat je op deze manier leest. Dit is tenslotte de manier waarop je hebt leren lezen: woord voor woord, zin voor zin, tot je aan het einde van de tekst komt. Vroeger op school deed je dat hardop, maar zodra je door had dat je de woorden ook in je hoofd kon uitspreken, stopte je met hardop lezen.

Als je de woorden in je hoofd steeds uitspreekt, ben je aan het subvocaliseren. En dan duurt het langer dan nodig om een tekst te lezen. Je maakt dan namelijk van ieder woord een soort foto, die je hersens moeten omzetten in “gesproken” taal. Terwijl onze hersenen ook prima meerdere woorden tegelijk kunnen verwerken, zonder te subvocaliseren. Sterker nog: dat is zelfs beter, omdat de woorden dan in verband met elkaar staan en beter te onthouden zijn.

Lees vooral niet de hele tekst

Snellezen is eigenlijk niet meer dan efficiënt lezen. En de gouden tip daarbij is: lees vooral niet de hele tekst. Er staan namelijk hele stukken in die niet belangrijk zijn voor je leesdoel. Als je de structuur van de tekst herkent en je leesdoel voor ogen houdt, zie je de belangrijke stukken heel snel en is het dus niet nodig om alle bijzaken ook te lezen.

Toch is snellezen een omstreden begrip. Dat komt vooral door de vele methoden die er zijn om fysiek sneller te lezen, die gouden bergen beloven (lees 50.000 woorden per minuut!). Dat is misschien haalbaar, je kunt zelfs in een seconde een hele pagina ‘lezen’, maar het gaat er ook om dat je de informatie onthoudt. Efficiënt lezen is daarvoor een goede methode. Door een tekst efficiënt, en dus snel, te lezen kun je evenveel informatie verwerken en onthouden als wanneer je een tekst intensief leest.

Volgende pagina: Tekstsoorten


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/snellezen/efficient-lezen.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon