Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en studeren > Snellezen > Leesdoel

Bepaal je leesdoel

Snellezen

Zakelijke teksten lees je altijd met een bepaald doel. Hoe duidelijker je dat doel (of die doelen) voor ogen hebt, hoe sneller je de gewenste informatie vindt. Vergelijk het maar met een zoekmachine op internet: als je een zoekopdracht geeft, vergelijkt de zoekmachine die term met miljoenen internetpagina’s. En alleen de sites waarmee hij een ‘match’ maakt, komen op je scherm. Hoe specifieker je zoekterm, hoe groter de kans dat je precies de juiste site vindt.

Je ogen sturen alles wat ze zien naar de hersens, die vervolgens die informatie vergelijken met het leesdoel. Zodra ze een ‘match’ vinden, zorgen je hersens ervoor dat je blik daarop blijft rusten.

Leesdoelen zijn er in allerlei soorten en maten. Toch zijn ze allemaal onder te brengen in twee categorieën:

  1. Het antwoord vinden op een gerichte vraag (of op meerdere vragen)
  2. De belangrijkste informatie uit een tekst halen

Op deze cursustekst kun je beide leesdoelen toepassen. Als je hem in zijn geheel zou printen, zou je acht pagina’s krijgen. Natuurlijk willen we graag dat je alles leest, maar je zou ook op zoek kunnen gaan naar het antwoord op de vraag: hoe kan de structuur van een tekst me helpen sneller te lezen? Een hele gerichte vraag dus.

Maar het kan ook zijn dat je een overzicht wilt krijgen van het onderwerp als geheel. Niet alleen het hoe van snellezen, maar ook het waarom en voor wie en wanneer. En wat is snellezen eigenlijk? Deze vragen zijn wat algemener, omdat je op zoek bent naar de kern van de tekst.

Om de gewenste informatie te vinden, ga je gericht op zoek, bijvoorbeeld naar sleutelwoorden of structuuraanduiders zoals tussenkoppen. De rest van de tekst, zoals de oefeningen en de voorbeelden, sla je over. Die informatie is op dat moment niet belangrijk. Met je leesdoel vast voor ogen lees je dus al een stuk sneller dan zonder leesdoel.

Oefening

Volgende pagina: Structuur herkennen


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/snellezen/leesdoel.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon