Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en studeren > Snellezen > Lezen en onthouden

Lezen en onthouden

Snellezen

De bedoeling van snellezen is niet alleen dat je grote stukken tekst in rap tempo kunt doornemen. Het punt is juist dat je de belangrijkste informatie uit de tekst onthoudt en later weer op kunt roepen. Hieronder lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Structuur aanbrengen

Stel tijdens het oriënterend lezen vast hoe duidelijk de structuur aanwezig is in de tekst.

Als hulpmiddel kun je een markeerstift gebruiken. Maar houd daarbij ook weer goed je leesdoel in de gaten, anders loop je het risico dat je teveel markeert. En ook als je een markeerstift gebruikt, is het belangrijk om aantekeningen te maken, zodat je later in één oogopslag kunt zien op welke pagina je moet zijn.

Bij het aanbrengen van structuur gaat het in eerste instantie om de macrostructuur. De microstructuur kun je aanbrengen als je dieper de stof induikt.

Als je de structuur in de tekst hebt aangebracht, leer die dan uit je hoofd. Dat helpt je later om verbanden te leggen en informatie in je geheugen terug te roepen.

Verbanden leggen

Als je een tekst beter wilt onthouden, leg dan verband tussen nieuwe informatie en kennis die je al hebt. Feitenkennis vervaagt snel, het zijn de concrete verbanden tussen de feiten die je onthoudt. Verbanden leggen doe je door te denken aan twee dingen (natuurlijk weer in combinatie met je leesdoel): de informatie die je wilt onthouden en voorbeelden, toepassingen of ervaringen die je zelf bedenkt.

Vaak legt een schrijver zelf al de nodige verbanden in een tekst. Kijk daarnaar en vraag je af of je zelf nog andere verbanden kunt bedenken. Schrijf die ook kort op in je aantekeningen of structuurschema. Leer vervolgens niet alleen de tekst uit je hoofd, maar besteed ook steeds aandacht aan het onthouden van de verbanden.

Herhalen

Met de aangebrachte structuur en de gelegde verbanden in je achterhoofd wordt het veel gemakkelijker om informatie echt uit je hoofd te leren. Uit het hoofd leren is gebaseerd op herhaling. Daarom is het ook beter om vaak te leren dan om lang aan één stuk door te leren. Doordat je de stof, en dus ook de verbanden, vaak herhaalt, blijft het beter hangen en verwerft de informatie ook een plek in je lange termijngeheugen.

Onthouden met een post-it op je hoofdpijl

Geheugencursus

In deze cursus ontdek je verschillende technieken om wat je leert beter te onthouden. Het idee achter deze geheugentechnieken is de vermogens van je geheugen optimaal te benutten.

Volgende pagina: Oefening baart kunst


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/snellezen/lezen-en-onthouden.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon