Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en studeren > Snellezen > Structuur

De structuur herkennen

Snellezen

Iedere tekst heeft een structuur, die meestal past bij het doel van de tekst. Als de structuur onjuist is of helemaal ontbreekt, breng je hem zelf aan, bijvoorbeeld door een structuurschema te maken of tussenkopjes en belangrijke woorden in de marge van de tekst te schrijven.

Belangrijk bij het herkennen van de structuur is dat je onderscheid maakt tussen de macrostructuur en de microstructuur van een tekst. De macrostructuur is de indeling van de tekst in hoofdstukken, paragrafen en alinea’s. De microstructuur is de opbouw van de tekst op het niveau van woorden en zinnen.

De macrostructuur is vaak te herkennen aan structuuraanduiders zoals tussenkopjes. De microstructuur vind je door te letten op sleutelwoorden en signaalwoorden, te kijken welke zinnen bij elkaar horen en welke zinnen de kern van een alinea vormen.

In het boekje Lees beter, lees sneller, dat Manya en Eric de Leeuw al in 1965 schreven, staan goede tips voor sneller lezen, die ook nu nog toepasbaar zijn. Zij noemen de opbouw van een tekst het skelet. Net als bij sommige dieren, kan het skelet van een tekst aan de buitenkant zitten. Dat is vaak het geval bij wetenschappelijke en zakelijke teksten.

Oefening

Volgende pagina: Sleutelwoorden en signaalwoorden


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/snellezen/structuur-herkennen.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon