Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Werkconferentie > Werkvormen

24 werkvormen voor een werkconferentie

Werkconferentie

Juist omdat je tijdens een werkconferentie de gebaande wegen wilt verlaten, kan het nuttig zijn om wat andere werkvormen te hanteren dan het gesprek of de presentatie. De werkvormen die je hierna aantreft spelen daar op in. Sommige zijn alleen maar serieus, andere zijn wat speelser.

24 werkvormen

Accent op kennismaken:

Accent op samenwerken:

Accent op resultaat:

Welke werkvormen kies je?

In werkconferenties wordt veel gepraat. Dat is in onze cultuur ook niet zo vreemd. Maar al dat praten kan verstarrend werken. Voor je het weet, zit je als groep in een kringetje te praten en kom je niet verder. Om dat mechanisme te doorbreken kan een wat speelsere aanpak soms helpen. Een speelsere aanpak kan ook helpen om de samenwerking te bevorderen en elkaar beter te leren kennen. Een rondje 'namen en voorstellen' is vaak erg saai. Zó saai dat als je een half uur verder bent, niemand elkaars naam nog weet en dat de eerste geeuwneigingen al onderdrukt moeten worden. Tijdens een werkconferentie gaat het ook om inspiratie, creativiteit, een gezamenlijk elan. Een wat speelsere aanpak kan daaraan bijdragen.

Let op: het gaat om de deelnemers. Zij moeten er profijt van hebben. Het gaat erom dat zij maximaal presteren. En als je dat kunt bereiken met minimale inspanning van jouw kant is dat alleen maar mooi. In je keuze voor de werkvormen moet je daar rekening mee houden.

Over de begeleider: bij een aantal werkvormen moet je wat overredingskracht in de strijd gooien. Heb je dat in je? Sommige werkvormen kunnen spaak lopen. Kun je dat managen, durf je dat risico aan? Ga jezelf niet overschreeuwen en begin niet aan een aanpak waarvan je niet weet of je het aankan. Blijf, zoals dat wel heet, dicht bij jezelf. Als jij ervan overtuigd bent dat het je lukt, moet je het zeker proberen. Anders niet. En tenslotte: zorg voor een glasheldere instructie. Laat dat niet aan het toeval over maar zet het op een kaart.

Het programma

Met een paar leuke werkvormen ben je er niet. Een paar tips voor een goed programma.

Plan het programma realistisch. Zeker als draagvlak belangrijk is, is het heel ongelukkig als je bepaalde programmaonderdelen er doorheen moet jakkeren. Neem de tijd om moeilijke punten voldoende door te praten. Maar beloof elkaar ook niet overeenstemming over alle programmaonderdelen. Er zijn onderwerpen waarop mensen zich hebben vastgebeten. Zij kunnen daar heel lang over door gaan; zo lang dat de rest van het gezelschap allang heeft afgehaakt. Dat moet je voorkomen. Neem dus de tijd om moeilijke dingen door te praten maar laat zo'n gesprek niet verzanden.

Zorg voor voldoende activiteit: wissel plenaire gesprekken af met opdrachten in kleinere groepen. Laat mensen eventueel na de lunch tijdens een wandelingetje in twee- of drietallen wat zaken doorspreken, zorg ervoor dat presentaties en gesprek elkaar afwisselen, kortom, zorg voor wat beweging en dynamiek.

Oogst af en toe. Richt het programma zo in dat je tussentijdse resultaten kunt realiseren. Dat stimuleert de aanwezigen vaak enorm. Zet dergelijke resultaten op een flap en hang die op een aparte plek. Je kunt overwegen om ze alvast op de laptop te zetten, eventueel als powerpoint. Met behulp van de laptop en een beamer kun je vervolgens af en toe terugspoelen waar je vandaan komt en wat je al hebt bereikt. Voorkom echter dat de techniek belangrijk wordt.

Een noodzakelijk onderdeel is altijd de evaluatie. Dat gebeurt vaak aan het einde van de werkconferentie. Nuttig? Nauwelijks. Het is veel slimmer om aan het einde van de eerste ochtend even te vragen of het allemaal volgens verwachtingen verloopt. Is iedereen tevreden, kan men zijn ei kwijt? Het is heel goed mogelijk dat op dat moment zich een gesprek ontspint over het tempo over de manier waarop de gesprekken geleid worden. Dan heb je er nog wat aan.

Volgende pagina: Werkvormen met het accent op kennismaken


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/werkconferentie/werkvormen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon