Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Omgaan met macht > Wat is macht?

Wat is macht?

Omgaan met macht

Macht is het vermogen om het gedrag van anderen te sturen. Dat kan zijn anderen iets laten doen, of juist hun handelingsmogelijkheden beperken. Iedereen heeft macht: we realiseren ons dat alleen niet vaak genoeg. Macht is relatief en situationeel gebonden. Met andere woorden. Hoe machtig je bent, is afhankelijk van de situatie en van degene met wie je jezelf vergelijkt. Een paar voorbeelden om het speelveld te verkennen.

Wie geen kinderen heeft, denkt misschien dat een baby het meest machteloze wezen op aarde is. Ouders –en zeker jonge ouders– weten wel beter. De baby bestiert hun leven. Als er in het huishouden één wezen macht heeft, is het de baby. En als vader op reis is en moeder een au pair in huis heeft, slaapt de baby vrijwel meteen door. De au pair laat hem gewoon een tijdje huilen. De macht van de baby is gebaseerd op de liefde van de ouders. Ten opzichte van een eenvoudige au pair heeft de baby deze macht niet.

Anton is baas van Bas. Ze zitten ook samen op voetbal. Dan is Bas de coach van Anton en beslist hij of Anton die zaterdag speelt of niet. Wie is machtiger?

Shell is een gigantische multinational met heel veel geld, heel veel kennis en heel veel gehaaide advocaten. Maar Greenpeace won de strijd om het afzinken van de Brent Spar.

Macht en invloed

Invloed en macht zijn twee verschillende dingen. Wie machtig is, kan het gedrag van mensen direct sturen. Althans: het gedrag van mensen over wie hij die macht kan uitoefenen. Invloed is minder direct. Wie invloed heeft op iemand kan niet direct iemands gedrag sturen maar wel iemands mening veranderen. En omdat je mening grotendeels je gedrag regelt, betekent invloed vaak ook macht. Wie iets doet omdat het moet, steekt in die arbeid minder energie en liefde dan wie iets doet omdat hij dat zelf wil. Invloed heeft dus meer impact.

De hoofdredacteur van een grote krant of een belangrijke nieuwsrubriek heeft misschien niet zo heel veel directe macht maar kan wel de mening van heel veel mensen beïnvloeden. Aan die mogelijkheid, ontleent deze man of vrouw vervolgens veel macht.

Overtuigen en beïnvloedenpijl

Overtuigen en beïnvloeden

Een prettig leesbare cursus over de manier waarop mensen elkaar overtuigen en beïnvloeden. Wetenschappelijke inzichten, met grappige voorbeelden uit het dagelijks leven. Geen docent, ouder, manager of reclamemaker mag dit ongelezen laten!

Volgende pagina: Schaarste als machtsbron.


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/macht/wat-is-macht.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon