Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Salarisonderhandeling > Gesprek voorbereiden

Bereid je voor op het gesprek

Salaris-onderhandeling

Nu je weet wat je minimaal uit de onderhandeling wilt halen (je prioriteiten), kun je het gesprek zelf voorbereiden.

Zet jouw toegevoegde waarde op papier. Zorg dat je goed kunt onderbouwen waarom jij dat salaris waard bent. Waarom ben je zo waardevol voor de onderneming? Wat zijn jouw sterke kanten? Welke toegevoegde waarde heb je?

Onderhandelen is geven en nemen. Bedenk vooraf welke concessies jij doet aan de werkgever. Met ander woorden: wat ga jij 'weggeven'. Als je je looneis bijvoorbeeld wat hoger inzet dan reëel is, kun je daar (na verloop van tijd!) een concessie in doen. Of misschien ben je wel bereid om af en toe over te werken of telefonisch stand-by te zijn in de weekenden.

Verdiep je in de 'tegenpartij'. Onderhandel je met een personeelsfunctionaris of met de baas zelf. In het eerst geval moet je onthouden dat en personeelsfunctionaris misschien minder ver mag gaan in hetgeen hij aanbiedt. Probeer van te voren in te schatten tegenover wat voor soort onderhandelaar je zit. Pakt hij het heel persoonlijk aan, of is het juist een erg zakelijke onderhandelaar. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Bereid je voor op alle mogelijke gesprekscenario's. Wat doe je bijvoorbeeld als de onderhandelaar botweg 'nee' zegt op jouw salariseis? Hoe ga jij deze tegenwerping pareren? De kans is groot dat jouw gesprekspartner meer ervaring heeft met onderhandelen dan jij. Zij kennen de trucs! Bedenk van te voren wat je moeilijk lijkt in het gesprek, en hoe je kunt voorkomen dat het misloopt. Zie ook het hoofdstuk: lastige vragen. Verwacht het onverwachte!

Zoek uit of jij de enige kandidaat bent waar ze mee onderhandelen. Als dat inderdaad zo is, dan geeft dat een stukje rust en zelfvertrouwen. Als er met meerder kandidaten onderhandeld wordt (wat in deze fase niet erg waarschijnlijk is) zal je misschien wat meer water bij de wijn moeten doen.

Zoek uit wat voor type onderhandelaar jij bent. De effectieve onderhandelaar is zacht van buiten en hard van binnen. Hij zorgt voor een goede sfeer, staat open voor de ander en draagt zelf alternatieven aan. Hij houdt, zonder koppig en star te zijn, vast aan zijn punt. De naïeve onderhandelaar is koppig en geeft niets toe. Hij is dominant, snel geïrriteerd en staat niet open voor ideeën van de ander.

Ga met een positieve houding het gesprek in. Niemand is er op uit om jou 'af te zetten.' Het is ook in het belang van de werkgever om jou tevreden te stellen.

Volgende pagina: Verloop gesprek


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/salarisonderhandeling/gesprek-voorbereiden.html

Copyright © 1999-2020 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon