Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Salarisonderhandeling > Wat wil jij bereiken?

Wat wil jij bereiken?

Salaris-onderhandeling

Bereken wat je waard bent. Zoek uit wat een gangbaar salaris is voor jouw functie. Die gegevens vind je bijvoorbeeld bij een brancheorganisatie, bij de vakbond en op enkele websites met salarisinformatie. Ook kun je zoeken in personeelsadvertenties met vergelijkbare functies. Daarnaast zijn er verschillende websites met salarisinformatie. Ga bij het vaststellen van jouw salaris uit van een maandsalaris, dat klinkt wat vriendelijker dan een jaarsalaris. Noem in het gesprek het bruto bedrag, dat zal de werkgever beter kunnen inschatten dan een nettosalaris.

Bedenk wat je aan secundaire arbeidsvoorwaarden wilt. Onderhandelen gaat om meer dan salaris alleen. Wat vindt jij belangrijk? Wil je graag een auto van de zaak en een mobiele telefoon? Wil je graag een vrije dag per week? Is er een winstdelingsregeling? Hoe zit het met je pensioen? Heb je rekening gehouden met de dertiende maand? Loop alles na, en vraag jezelf af welke punten echt belangrijk zijn voor je.

Bepaal wat je minimaal aan salaris en arbeidsvoorwaarden wilt behalen uit de onderhandeling. Als je vasthoudt aan dat minimum, hoef je achteraf ook niet teleurgesteld te zijn over het behaalde resultaat.

Zet bij een onderhandeling hoog in. Wil je bijvoorbeeld 3000 euro per maand verdienen? Vraag dan 3500 euro. Op die manier kun je nog wat water bij de wijn doen en kom je toch tot een mooi resultaat. Maar kijk wel uit en kom niet met exorbitante eisen. Het schrikt de werkgever af en laat hem weinig onderhandelingsruimte. Jij geeft bovendien aan je eigen marktwaarde niet goed te kennen.

Opleiding op kosten van de werkgever

De werkgever heeft niet alleen te maken met de kosten van een cursus of opleiding, maar ook met:

Als je een opleiding wilt 'binnenhalen' dan is een goede onderhandelingsinsteek:

Ongunstige economie: eisen bijstellen?

Als het economisch minder gaat kunnen werkgevers kiezen uit een veel groter aantal kandidaten. De selectie wordt navenant strenger. Als je meer concurrentie hebt voor een baan, kan het handig zijn je eisen en wensen naar beneden bij te stellen. Onderhandelen is goed, maar prijs jezelf niet uit de markt.

Let op de volgende zaken:

Onderhandelen als starter?

Ook als starter heb je een onderhandelingspositie. Weliswaar heb je nog geen werkervaring, werkgevers zien vaak andere voordelen in jou:

Volgende pagina: Bereid je voor


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/salarisonderhandeling/wat-wil-jij-bereiken.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon