Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Persoonlijke vaardigheden > Productiviteit > Uitstelgedrag aanpakken > Uitstelgedrag

Oorzaken en aanpak van uitstelgedrag

Elke student kent het verschijnsel: vlak voor een studieperiode dienen zich opeens allerlei klusjes aan die eerst gedaan moeten worden. Dus wordt het studeren uitgesteld. Uitstellen lijkt irrationeel. Wat is toch de oorzaak?

Volgens onderzoekers is uitstelgedrag wel degelijk rationeel. De student kiest voor doelen die bevrediging geven op de korte termijn in plaats van doelen die pas op de lange termijn tot resultaat leiden. De oplossingen moeten dus worden gezocht in het herwaarderen van de doelen en het beïnvloeden van de termijn waarop beloning volgt.

Als oorzaken van uitstelgedrag worden vaak genoemd:

Enkele praktische tips om uitstelgedrag te overwinnen:

 1. Deel het studiewerk op in korte stukken. Beloon jezelf voor tussenresultaten, zodat het studeren bevrediging geeft op korte termijn.
 2. Werk 10 minuten aan een taak die je steeds hebt uitgesteld. Bepaal daarna hoe je ermee verder gaat.
 3. Maak gebruik van timemanagement en planningstechnieken.
 4. Stel prioriteiten.
 5. Ga gewoon aan het werk, hoe je je op dat moment ook voelt.
 6. Kies de optimale studietijd. Sommige mensen leren 's avonds beter, andere 's ochtends. Hou rekening met je bioritme.
 7. Ga op zoek naar de oorzaken van uitstelgedrag, zoals concentratieproblemen, slecht time-management, besluiteloosheid en perfectionisme.
 8. Motiveer jezelf om te studeren. Reflecteer op je kwaliteiten en goede studieresultaten.
 9. Geef leiding aan jezelf: stel realistische doelen. Probeer liever iets te weinig te plannen dan iets teveel, zodat je jezelf elke dag kunt belonen met wat vrije tijd.

Een grote hoeveelheid leerstof kan ontmoedigend zijn. Benader de stof gestructureerd:

 1. Verken eerst de stof. Daarbij vorm je je een beeld van de structuur en de kwaliteit van het materiaal, de belangrijkste concepten en de samenhang met kennis die je al hebt.
 2. Stel jezelf vragen over de leerstof. Aan de hand van deze vragen bestudeer je de relevante delen van de stof en verwerf je doelgericht bepaalde kennis en inzichten. Elke vraag is in feite een leerdoel. De vragen stimuleren je om actief na te denken, verbanden te ontdekken en kritisch en selectief te lezen.
 3. Studeer doelgericht. Lees de tekst per onderdeel, één-voor-één. Een onderdeel kan een hoofdstuk zijn, een grote paragraaf, een op zichzelf staand artikel of een webpagina.
energiepijl

Energie voor werk of studie

Je hebt nog zoveel te doen: die boeken lezen, een diploma halen, je project afronden, de klusjes van vandaag, maar... waar haal je de energie vandaan?

Verder lezen

Ga uitstelgedrag te lijf

Tips om uitstelgedrag te bestrijden als dat veroorzaakt wordt door door perfectionisme, door een gebrek aan motivatie of door te weinig rekening houden met je bioritme.

Time-management

Goede websites over time-management.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/artikelen/2003/uitstelgedrag.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon