Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Introductie > Belbin

Teamrollen van Belbin

Management

Een effectief team bestaat uit persoonlijkheden met verschillende kwaliteiten. Belbin rekent af met de veronderstelling dat het wel goed zit met een team als er maar voldoende intellect bevat. Nee dus. Een team met louter bollebozen functioneert niet, evenmin als een team waarin iedereen uitblinkt in het bedenken van creatieve ideeën.

Het model van Belbin onderscheidt acht persoonlijkheden of teamrollen. Ieder type levert een waardevolle bijdrage aan het functioneren van het team. Door teams gevarieerd samen te stellen, kan het volgens Belbin elke situatie aan.

Zorgdrager

Groepswerker

Onderzoeker

Voorzitter

Waarschuwer

Plant

Vormer

Bedrijfsman

Wie het model van Belbin toepast voor het samenstellen van teams, komt er snel achter dat dit lastiger is dan het lijkt op het eerste oog. Veel hangt af van de mate waarin teamleden hun rol(len) beheersen en hoe ze hun rol weten te spelen.

De opdracht is bepalend voor de meest effectieve samenstelling van het team. Moet een klus snel af? Dan is een team gebaat bij werkers en afmakers. Is het juist de bedoeling vrijuit te brainstormen over nieuwe producten of werkwijzen? Reden om onderzoekers, uitvinders en vormgevers in het team vrij baan te geven.

pijl

Teamrollen van Belbin

In teams vervul je vaak telkens dezelfde rol. Je leest in deze cursus welke rollen dat zijn volgens het model van Belbin en wat de sterke en minder sterke punten zijn. Daarmee kun je nagaan hoe je jezelf of je medewerkers verder kunt ontwikkelen.

Volgende pagina: de manager


Bron: www.leren.nl/cursus/management/intro/belbin.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon