Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Participatief leidinggeven > Instrumenten > Coaching

Coaching: instrument voor participatie

Participatief leidinggeven

Coaching is een manier om talenten aan te boren en te ontwikkelen. Het ontwikkelen van talent is niet iets wat zich laat afdwingen met instructies of dwingende adviezen. Het lukt alleen wanneer je op basis van gelijkwaardigheid en in onderlinge interactie met medewerkers in gesprek gaat. Over coaching vind je op leren.nl veel informatie. Dat doen we hier niet over. Op deze plek vind je wel nog iets over de relatie tussen participatief leidinggeven en coaching.

Coaching gaat over het ontwikkelen van mensen. Soms -en dan met name bij min of meer ongeschoold werk- zijn medewerkers helemaal niet blij met een leidinggevende die hen overal bij wil betrekken. Ze doen wat er in de functieomschrijving staat en daarmee basta. Ze willen die extra verantwoordelijkheid niet. Als medewerkers daarin volharden kun je als leidinggevende niet veel anders dan dat billijken. Maar veel leidinggevenden willen de talenten van hun medewerkers maximaal benutten. Dan neem je geen genoegen met 'staat niet in mijn functieomschrijving'. Zeker bij meer geschoold werk of bij teamprestaties kun je als medewerker daar ook nauwelijks in volharden.

Participatief leidinggeven gaat over de manier waarop je met elkaar de koers doorspreekt, uitzet en bewaakt. Participatief leidinggeven gaat over de manier waarop je als leidinggevende je medewerker daarvoor de ruimte geeft. Zeker voor de minder ervaren medewerkers kan dat spannend zijn. Je nodigt hen uit om met hun collega's en met jou de toekomst te verkennen, keuzes door te spreken en een stukje verantwoordelijkheid voor de gang van zaken te delen. Je vraagt van veel medewerkers min of meer een sprong in het diepe. Als medewerkers inderdaad dat avontuur in stappen, zul je ze daarin moeten coachen.

Geef feedback op wat je ziet, geef vooral complimentjes over goede resultaten of over een goede pogingen, vraag door op eventuele mislukkingen, ondersteun nieuwe pogingen. Je zult dit soort zaken ook met grote regelmaat moeten vastleggen voor het dossier. Vaak in de vorm van een functioneringsgesprek. Voorkom dat zo'n gesprek een verrassing oplevert. Met andere woorden: zorg ervoor dat medewerkers weten wat je van hun vorderingen vindt.

Coachingpijl

Coaching

Coaching is een manier om talenten aan te boren en te ontwikkelen.

Wat komt erbij kijken? Wat zijn de succesfactoren? In deze praktijkgerichte cursus over coaching vind je de antwoorden.

Volgende pagina: Wat heb je nodig om participatief leiding te geven?


Bron: www.leren.nl/cursus/management/participatief/coaching.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon