Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Participatief leidinggeven > Instrumenten > Teambuilding

Teambuilding

Participatief leidinggeven

Sommige leidinggevenden kunnen het. Zij creƫren een team dat het werk zelfstandig doet. Een team waar men met plezier werkt. Waar energie in zit. Hoe doen ze dat toch? Een paar handreikingen:

Duidelijke doelen

Makkelijk toch? Een weekendje overwerken en je bent klaar. Je zet een mission statement op papier, je formuleert een langetermijnvisie en je vertaalt dat naar concrete, meetbare en haalbare doelen op de wat kortere termijn. Helaas: het schiet wel op maar het werkt niet. Zeker bij een nieuw team is het gewoon nodig om tijd te investeren in dit soort zaken. En dan is “een dag op de hei” soms heel effectief. De aanpak is een beetje saai. Maar als je de discussie echt durft open te laten en als je echt naar een gedeelde visie streeft, dan zal zo'n dag zeker iets opleveren. Het is wel belangrijk dat je zorgt voor goede begeleiding en goede accommodatie

Een handige taak- en rolverdeling en duidelijke werkafspraken

In een goed op elkaar ingespeeld voetbalteam weet iedereen wat hem te doen staat. Als leidinggevende kun je je team daar in helpen. Kijk naar de manier waarop men samenwerkt, geef daarop feedback en vraag om verbetervoorstellen. Juist omdat je zelf niet actief mee werkt in het team, ben je in staat om er van een afstandje naar te kijken. Zorg er wel voor dat je in je feedback duidelijk, eerlijk en opbouwend bent.

Open communicatie en een goede sfeer

Het is misschien een open deur maar toch: je bent als leidinggevende uiteindelijk wel verantwoordelijk voor de sfeer binnen het team, ook als je zelf buiten dat team staat. Je hebt daar als leidinggevende ook echt invloed op. Door de manier waarop je met conflicten binnen het team omgaat, door de manier waarop je omgaat met spanningen en moeilijke situaties. Een open stijl van communiceren is erg belangrijk. Jouw gedrag is het voorbeeld voor het team!

Gebruik conflicten

Er zijn teams waar het altijd koek en ei is. Iedereen is gelukkig, iedereen is tevreden. Saai! Maar ook slecht. Kennelijk is er gewoon te weinig stof voor een echte ruzie. Misschien gaat men de ingewikkelde dingen wel uit de weg. En dat is pas echt de dood in de pot. Bovendien mis je de energie en de creativiteit die vaak uit een conflict ontstaat. Met andere woorden: zorg af en toe voor wat conflictstof en stook het vuurtje op.

Gebruik successen

Vier successen! Een mooie opdracht? De deadline gehaald? Een leuk artikel in de krant? Er is al gauw wat te vieren als je er oog voor hebt. Als leidinggevende kun je dergelijke momenten gebruiken om het team een dikke pluim te geven. Het is net alchemie: complimentjes kosten niets en zijn goud waard.

teambuildingpijl

Teambuilding

Hoe smeed je een groep individuen tot een hecht team? Met een outdoortraining of een dag op de hei kom je er niet. Teambuilding is een manier van werken. Alleen door er dagelijks bewust mee bezig te zijn, breng je een team tot topprestaties.

Volgende pagina: Werkoverleg


Bron: www.leren.nl/cursus/management/participatief/teambuilding.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon