Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Participatief leidinggeven > Meerwaarde

Wat is de meerwaarde van participatief leidinggeven?

Participatief leidinggeven

Wat kost het, participatief leidinggeven? Onderschat de kosten niet. In de eerste plaats betekent meedenken en meepraten dat medewerkers daar tijd aan moeten besteden. En als tien mensen twintig minuten besteden aan het bespreken van de vraag of men een offerte gaat uitbrengen, kost dat tweehonderd minuten.

Het kost ook energie. Veel professionals willen graag overal bij betrokken worden. Maar alleen als het onderwerp hun belangstelling heeft. Tegelijkertijd hebben veel professionals een hekel aan vergaderen. Je hoort het ze gewoon zeggen tijdens vergaderingen: “Laten we hier geen tijd aan verspillen, beslis jij nu maar!” Je ziet: het kost dus ook positieve sfeer. Want ga maar na: meepraten en meedenken is mooi maar als de baas uiteindelijk toch anders beslist dan jij hebt bedacht, heb je flink de smoor in. Bovendien: stel je voor dat je collega's er anders over denken dan jij. Niet ondenkbaar, toch? Samen beslissen betekent ook dat je er samen uit moet komen. En dat kan leiden tot gespannen verhoudingen.

Tot zover de kosten. Maar wat levert het op? In de eerste plaats meer rendement uit je mensen. Door je medewerkers te betrekken bij keuzes, problemen of complexe situaties benut je hun kwaliteiten beter. Bovendien voelen zij zich meer betrokken bij de gang van zaken. Daardoor zijn ze vaak meer bereid zich voor de volle honderd procent in te spannen.

Beslissingen over een andere manier van werken kunnen ook rekenen op meer draagvlak. Dat maakt het invoeren van dergelijke veranderingen eenvoudiger. Tenslotte levert het ook meer kwaliteit op. Je weet als leidinggevende nu eenmaal lang niet alles. Naarmate meer mensen betrokken worden bij een beslissing, is de kans op een goede beslissing groter... Je voelt waarschijnlijk wel dat hier een addertje onder het gras zit. Het heeft weinig zin om de koffiejuffrouw mee te laten denken over het maken van een offerte. Het heeft weinig zin de advocaat te betrekken bij de keuze voor het schoonmaakmiddel.

Het gaat er dus om dat je de juiste mensen op het juiste moment en op de juiste manier betrekt bij je keuzes.

Volgende pagina: Participatief leidinggeven aan groepen en individuen


Bron: www.leren.nl/cursus/management/participatief/meerwaarde.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon