Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Participatief leidinggeven > Voorwaarden

Voorwaarden voor participatief leidinggeven

Participatief leidinggeven

Een belangrijke voorwaarde voor participatief leidinggeven is de taakvolwassenheid van de medewerkers. Het begrip 'taakvolwassenheid' is afkomstig uit het model van situationeel leidinggeven. Taakvolwassenheid is de mate waarin een medewerker zijn taak aan kan. Voor medewerkers die op hun tenen lopen is participatief leidinggeven niet geschikt. Zij hebben hun tijd en energie nodig voor hun dagelijkse werk. Medewerkers die hun werk prima aan kunnen, hebben juist wel baat bij deze manier van leidinggeven. Zij worden er door geprikkeld en gemotiveerd.

Hetzelfde geldt voor het team waaraan je leiding geeft. Sommige teams zijn nog niet zo ver dat ze zelf een groot deel van de verantwoordelijkheid over kunnen nemen. Volwassen teams kunnen dat vaak juist heel goed. Als een team nog veel directe leiding nodig heeft, is participatief leidinggeven niet aan de orde. Je kunt nu eenmaal niet om 8.00 uur nauwkeurig uitleggen wat men die dag gaat doen en hoe men dat gaat doen om wat later je medewerkers te vragen mee te denken in een beslissing.

Ook de bedrijfscultuur moet participatief leidinggeven mogelijk maken. In bedrijven waar de leidinggevenden over het algemeen heel directief leidinggeven is het niet handig om als nieuwe leidinggevende een andere stijl te hanteren. Dit geldt voor de cultuur binnen een bedrijf maar geldt natuurlijk ook voor de cultuur van een land, een beroepsgroep of een afdeling.

Volgende pagina: Onderwerpen die zich lenen voor participatie


Bron: www.leren.nl/cursus/management/participatief/voorwaarden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon