Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Freelance > Ondernemingsplan > Product

Je product

Ondernemingsplan
Lancelots: voor en door freelancers

Tja, je product. Het is nog niet zo eenvoudig om kort aan te geven wat je product precies is. Wat zet je op je uithangbord? Een timmerman maakt dingen. Maar wat precies? Een communicatie-adviseur adviseert over communicatie. Of organiseert ze vooral evenementen? Een organisatie-adviseur adviseert organisaties over wat precies? Of verzorgt hij vooral trainingen? De verleiding is groot om alle opties open te houden. Want je kunt als organisatieadviseur natuurlijk reorganisaties begeleiden, trainingen verzorgen, de communicatie tussen de ondernemingsraad en de directie verbeteren en een nieuwe organisatiestructuur ontwerpen. Waarom kiezen? Kun je niet beter alle mogelijkheden open houden? Nee. Het gaat om herkenbaarheid, geloofwaardigheid en doelgerichtheid.

Herkenbaar

Je herkenbaarheid is belangrijk. Potentiële klanten en andere relaties moeten direct zien wat ze aan je hebben. Wat kun jij voor je klanten betekenen? 'Maatwerk in verpakkingen' klinkt anders dan 'verpakkingen, kisten en dozen'. Een communicatie-adviseur die zich vooral toelegt op adviestrajecten bij reorganisaties doet er goed aan zich te afficheren als 'Communicatie bij reorganisaties'.  Beschrijf je product dus zo concreet mogelijk.

Geloofwaardig

Een organisatieadviseur die trainingen over communicatie verzorgt en zich afficheert als procesbegeleider bij reorganisaties: dat past. Maar als diezelfde adviseur óók de organisatie kan doorlichten en organisatiestructuren kan bedenken en ... dat is niet geloofwaardig. Natuurlijk kan je wel claimen dat je een grote, complexe klus aan kan omdat je veel collega's kent die zo'n veelomvattende project samen met jou kunnen oppakken.

Doelgerichtheid

Veel startende ondernemers ontdekken eigenlijk pas al doende waar behoefte aan is. Een timmerman start een timmerbedrijf maar 'rolt langzamerhand' in het bouwen van stands voor beurzen en congressen. Daar is op zich niets mis mee. Het is alleen wat jammer van de tijd. Want stel je voor dat diezelfde timmerman al vanaf de start van zijn bedrijf zich had toegelegd op deze specialisatie. Dan zou hij vanaf de start veel doelgerichter kunnen acquireren.

Volgende pagina: je markt


Bron: www.leren.nl/cursus/ondernemen/ondernemingsplan/product.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon