Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Baan vinden > Stage

Stage lopen om aan een baan te komen

Baan vinden

In veel vacatures wordt om werkervaring gevraagd. Wat te doen als starter op de arbeidsmarkt, of als werkloze met weinig ervaring? Stage lopen kan een oplossing zijn.

Soms wil een werkgever die geen vacatures heeft, wel een stageplaats aanbieden. Het is een kans voor beide partijen om af te tasten of het bevalt. Misschien krijg je aan het eind van de stage een baan aangeboden, maar dat is niet altijd het geval.

Een stage is beter dan thuis op de bank zitten, want:

Wat houdt een stage in?

Een stage is (als het goed is) een praktische leertijd; een combinatie van werken en leren. Je leert hoe een beroep in de praktijk wordt uitgeoefend, je kunt rondkijken in verschillende afdelingen binnen het bedrijf en je ontdekt of je het werk in de praktijk leuk vindt.

Een redelijke stageperiode is 3 tot 6 maanden. De stagevergoeding ligt normaliter tussen de 100 en 300 euro per maand, afhankelijk van je opleidingsniveau.

Uitkering en stage

Jongeren kunnen een stage volgen met behoud van uitkering. Voorwaarde is dat de stagiair scholing ontvangt, uitzicht heeft op een aanstelling en als interne kandidaat kan solliciteren naar vacatures. (bron: Volkskrant, 20 februari 2004)

Informeer bij het UWV WERKbedrijf of je toestemming nodig hebt om stage te lopen met behoud van uitkering. Vraag ook of een reiskostenvergoeding mogelijk is.

Solliciteren naar een stageplaats

Hou rekening met enige scepsis als je je aanbiedt als stagiair. De werkgever zal zich afvragen waarom je bereid bent voor zo'n lage vergoeding te werken. Is er misschien iets met je aan de hand? Bovendien kost het inwerken en begeleiden van een stagiair een hoop tijd.

Zet het sollicitatiegesprek naar jouw hand. Overtuig je gesprekspartner ervan dat je veel in je mars hebt, maar dat de arbeidsmarkt tegenzit en dat je een stage een positieve manier vindt om met werkloosheid om te gaan.

Waarom biedt een werkgever een stageplaats aan?

Voor de werkgever is een stage een aantrekkelijk wervings- en selectietraject. Het is een goedkope manier om zonder risico aan nieuw personeel te komen.

Volgende pagina: Vrijwilligerswerk.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/baan-vinden/stage.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon