Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Baan vinden > Werving- en selectiebureaus

Werving- en selectiebureaus

Baan vinden

Een werving- en selectiebureau werft en selecteert potentiële medewerkers voor werkgevers. Het gaat meestal om hoger opgeleiden. Je komt dus niet direct bij een werkgever terecht, maar moet eerst solliciteren bij het bureau. Na een selectie op harde criteria (werkervaring, opleiding) ga je op gesprek bij een van de recruiters.

Deze procedure is weliswaar iets omslachtiger dan een rechtstreekse sollicitatie bij een werkgever, maar heeft een belangrijk voordeel. Op het moment dat je naar een werkgever wordt gestuurd voor een sollicitatiegesprek, dan heb je slechts enkele concurrenten. Een goed bureau stuurt namelijk nooit meer dan drie à vier kandidaten naar de werkgever. En dat betekent dat je heel wat meer kans maakt dan wanneer je samen met honderd anderen sollicitanten een sollicitatiebriefhebt geschreven!

Waar je rekening mee moet houden

Werving- en selectiebureaus zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, dus je kunt snel screenen welk bureau voor jou relevant is.

De meeste bureaus vragen minimaal drie jaar relevante werkervaring en hbo opleiding of hoger.

De consulenten of recruiters van een werving- en selectiebureau zijn over het algemeen vakspecialisten, en zullen tijdens het gesprek nadrukkelijk toetsen op jouw vakkennis.

De meeste recruiters begeleiden je vrij intensief. Niet alleen word je voorbereid op je gesprek, maar ook als je al bent aangenomen biedt de recruiter je een stukje begeleiding en de mogelijkheid eens in de zoveel tijd te evalueren.

Doorgaans kom je niet in dienst van het werving- en selectiebureau, maar rechtstreeks bij de werkgever. Uitzonderingen op deze regel komen echter steeds vaker voor, dus het kan gebeuren dat je in dienst komt van het bureau en vervolgens gedetacheerd wordt naar een werkgever. Zie ook: uitzendbureaus.

Sommige werving- en selectiebureaus doen ook aan headhunting. In opdracht van een bedrijf sporen zij zeer gespecialiseerd personeel bij andere bedrijven op.

Veel mensen vergeten dat een gesprek bij een werving- en selectiebureau ook een sollicitatiegesprek is. Immers: loopt dat gesprek niet goed, dan zul je ook nooit doorgestuurd worden naar een 'echt' sollicitatiegesprek bij een werkgever. Beschouw een gesprek met een consulent daarom als een normaal sollicitatiegesprek. Bereid je voor met de cursussen Sollicitatievragen moeiteloos beantwoorden en Hoe stuur je het sollicitatiegesprek in jóuw richting?

In de cursus 'Door de ogen van de recruiter' vind je een grote verzameling tips over solliciteren bij een werving- en selectiebureau.

Werving- en selectiebureaus en internet

Ook werving- en selectiebureaus hebben hun weg naar het internet gevonden. Bij de meeste kun je online de vacatures bekijken. Ook kun je je digitaal aanmelden voor inschrijving, en je cv versturen. De rest van het proces is echter 'fysiek'. Je zult op gesprek moeten bij een recruiter, die bepaalt of jij al dan niet wordt ingeschreven.

Ben je eenmaal ingeschreven, dan kun je aangeven dat je geïnteresseerd bent in een bepaalde vacature. Maar onthoud dat de recruiter bepaalt wie hij op gesprek laat gaan bij de werkgever.

Volgende pagina: Uitzendbureaus.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/baan-vinden/werving-selectie.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon