Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > CV > Voorbereiding

Voorbereiding

CV

Voordat je je cv maakt, moet je twee dingen doen:

  1. De vacature bestuderen waarop je solliciteert. Wat voor vaardigheden vragen ze, welke studies, welke werkervaring?
  2. Jezelf afvragen hoe jouw werkervaring en opleiding aansluiten op de vacature. Wat zijn jouw sterke punten? En welke van deze punten is belangrijk voor de baan waarop je solliciteert?

Het is belangrijk hierover na te denken, want: een goed cv is een gericht cv. Dat betekent dat je elk cv dat je stuurt, aanpast op de functie. Een voorbeeld: Je bent vijf jaar communicatieadviseur geweest. In die functie had je een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. Je schreef het personeelsblad, verzorgde de communicatie rondom de introductie van de euro, deed de woordvoering voor het bedrijf en je voorzag de directie van communicatieadvies.

Je wilt nu solliciteren op een baan als perswoordvoerder. Spits je cv daarop toe. Geef geen uitputtende lijst van al je taken en verantwoordelijkheden in je vorige baan, maar noem alleen die taken die betrekking hebben op je nieuwe functie en diep die verder uit. In dit geval focus je dus op het aspect 'woordvoering'.

Ook bijbaantjes die je tijdens je studie hebt gehad, bijvoorbeeld kelneren in een restaurant, zijn in dit geval niet relevant (een uitzondering wordt gemaakt voor sollicitanten met weinig werkervaring. Zie "Bijbaantjes: wel of niet vermelden?").

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Los van de taken die je in je vorige functies vervulde, moet je je ook afvragen welke eigenschappen en vaardigheden je daarvoor nodig had en hoe je deze in kunt zetten voor de functie waarop je solliciteert. Dit geldt zeker voor sollicitanten met weinig of geen werkervaring, sollicitanten die een radicale carrièreswitch willen maken of sollicitanten die een open sollicitatie versturen.

Voorbeeld: Je hebt tien jaar lang gewerkt als managementassistente en je wilt nu solliciteren als juridisch medewerker. Ook al heb je geen enkele juridische ervaring, een aantal vaardigheden heb je in beide functies nodig. Denk aan nauwkeurig werken, verantwoordelijkheid dragen, omgaan met mensen en stressbestendigheid. Bedenk wat je sterke kanten zijn en welke persoonlijke eigenschappen goed aansluiten op de functie waarop je solliciteert.

Ook kun proberen je cv als geheel eens met een totaal andere blik te bezien. Bekijk je cv door de ogen van iemand anders. Je partner, je vriendin, een werkgever, of, als je een echt creatief cv wilt maken: een kunstenaar of een musicus. Wat zou hij van jouw cv denken? Wat zou hij veranderen? Deze 'virtuele' raadgevers kunnen je helpen je cv te verbeteren en meer op te laten vallen.

Volgende pagina: Terug naar de hoofdpagina.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/cv/voorbereiding.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon