Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > De recruiter > Het belangrijkste in een cv

Wat is het belangrijkste in een cv?

Recruiters

Nathalie: "Ik kijk eerst naar de harde eisen die wij stellen. Iemand moet minimaal HBO hebben en drie jaar relevante werkervaring. Dan kijk ik naar de hoeveelheid werkgevers. Een zogenaamd 'job-hop-cv' neem ik extra kritisch onder de loep. Als er interessante banen bijzitten en iemand heeft een goed verhaal over waarom hij bij zoveel werkgevers heeft gewerkt, dan is het geen probleem. Iemand kan bijvoorbeeld veel projecten hebben gedaan, of door omstandigheden zoals bijvoorbeeld een reorganisatie, vaak van werkgever zijn verwisseld. Het is dus van belang om te kijken wat voor verhaal de sollicitant hierbij heeft. Uiteindelijk moet ik mijn keuze ook weer verantwoorden naar mijn klant, dus vandaar."

Iets anders waar Nathalie scherp op let, is of de functienaam klopt met de werkzaamheden. "Neem bijvoorbeeld de functie 'communicatiemanager', dat is een van de zwaarste functies in mijn vakgebied. Ik kijk dan goed of dat ook klopt. Misschien heeft hij wel gewerkt in een heel klein bedrijf waar de functie communicatiemanager minder inhoud heeft dan bij een multinational. Dat zou ik ook als tip mee willen geven aan sollicitanten: noem niet alleen je functie, maar beschrijf vooral ook de taken die je had."

Maurice: "Bij Ajilon hebben wij een Recruitment Center, waar alle cv's in eerste instantie binnenkomen. Mijn collega's van die afdeling, doen de eerste screening op opleiding en werkervaring. Dus daar hoef ik wat minder op te letten; in principe voldoen de kandidaten die ik doorkrijg. Wel kijk ik of opleidingen afgerond zijn. De ervaring leert als iemand schrijft dat hij een opleiding heeft 'gevolgd', dat een eufemisme is voor het feit dat hij deze niet heeft afgemaakt."

"Het belangrijkste punt waar ik op let is de concrete werkervaring; hoe is het gesteld met de loyaliteit van iemand en hoe lang heb je in een bepaalde functie gezeten. Als uit iemand zijn cv blijkt dat hij er zélf voor kiest om te job-hoppen, dan vind ik dat een probleem. Ik hou niet van jobhoppers, ik geloof in 'intern' hoppen. Een mooi gemiddelde is om eens per drie jaar van baan te verwisselen, maar niet vaker dan dat. Ik geloof niet in een manager die ergens anderhalf jaar heeft gezeten. Wat kun je in die periode nu bereiken? Daarnaast vind ik loyaliteit aan een organisatie of baas belangrijk. Een uitzondering maak ik natuurlijk wel voor mensen die ontslagen worden; iets dat in deze tijd veel voorkomt, zeker in de IT."

Jeroen: "Iemand moet aan de harde criteria voldoen, en dat beknopt en neutraal opschrijven. Solliciteren is jezelf verkopen, en met een cv schep je een bepaalde verwachting. Overdrijf dat echter niet en gebruik niet al te hoogdravende taal. Je schept verwachting die je niet waar kunt maken. Ik zie het als mijn taak om daar doorheen te prikken. Als je de ballon te hard opblaast, dan knalt hij."

En een andere tip van Jeroen: "Schrijf een cv toe naar de functie waarop je solliciteert. Bij veel functies heb je een uitgebreid takenpakket. Noem dan alleen die taken die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert."

Zie ook de online cursus cv maken.

Volgende pagina: Aankleding en verzorging van het cv


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/recruiter/belangrijkste-in-cv.html

Copyright © 1999-2020 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon