Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > De recruiter > Eerste indruk en nervositeit

Hoe belangrijk is een eerste indruk?

Recruiters

Soms hoor je het verhaal dat de eerste vijf minuten van het gesprek bepalend zijn voor de selecteur. De eerste indruk van iemand dus, gebaseerd op het gesprekje in de lift, de handdruk, de lichaamstaal en het uiterlijk. Dat een eerste indruk belangrijk is, daar is iedereen het over eens. Maar niet bepalend, zo wordt nadrukkelijk gesteld.

Nathalie: "Ik zou liegen als ik zei dat het niet belangrijk is. Maar ik laat mijn mening er niet van afhangen. Het komt regelmatig voor dat je bij een eerste ontmoeting denkt 'Mmmm'. Maar daar mag ik me niet door laten leiden, want ik moet ook kijken door de ogen van de werkgever. Bovendien blijkt vaak in het echte inhoudelijke gesprek dat iemand dan toch heel vakkundig is. Met andere woorden: de eerste slechte vijf minuten kunnen nog makkelijk ten goede keren."

Jeroen: "Natuurlijk is een eerst indruk belangrijk, maar hij is zeker niet leidend voor mijn oordeel. Het belangrijkste is: is er een fit? Past deze kandidaat op zoveel mogelijk fronten bij de opdrachtgever?"

Maurice: "Nee, ik vind de eerste indruk niet zo belangrijk. Iemand kan bijvoorbeeld heel erg zenuwachtig zijn, daar moet je doorheen prikken, hem of haar geruststellen. Er is een uitzondering: als tijdens de begroeting blijkt dat iemand sociaal absoluut niet vaardig is, dan kan dat een probleem zijn. Maar zelfs dan is het afhankelijk van de functie waarop iemand solliciteert en de duur van het project. Voor een project van drie maanden waarbij je niet in teamverband hoeft te werken, kán het nog steeds acceptabel zijn."

Nathalie: "Probeer ook even een kort praatje te maken met de receptioniste, en doe vriendelijk tegen de koffiedame of secretaresse. Mensen onderschatten de nieuwsgierigheid en de mening van potentiële toekomstige collega's. Op het moment dat de sollicitant buiten staat, wordt er vaak even nagebabbeld. En reken maar dat ook die koffiedame en die receptionist dan hun mening geven!"

Zenuwen

Nervositeit hoef niet altijd in je nadeel uit te vallen. Nathalie: "Als iemand echt verschrikkelijk zenuwachtig is, dan wijs ik hem of haar heus niet direct af. Meestal vallen die zenuwen na een tijdje wel weg. De werkgever bereid ik voor op het feit dat de betreffende kandidaat de eerste vijf minuten wat zenuwachtig kan zijn. Een uitzondering maak ik voor kandidaten die solliciteren naar een functie in de sales, of die op moeten treden als perswoordvoerder. Zij moeten tegen dit soort situaties bestand zijn".

Volgende pagina: Hoe moet een sollicitant zich gedragen?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/recruiter/eerste-indruk-en-nervositeit.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon