Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > De recruiter > Aankleding en verzorging van het CV

Een verzorgd cv

Recruiters

Een cv moet er verzorgd en netjes uitzien. Maurice: "Gebruik een beetje een normaal lettertype, zoals een Arial of een Times New Roman. Verder mogen er niet te veel spel- of tikfouten in zitten. Ik val er echt niet over als iemand één of twee tikfoutjes in zijn cv heeft zitten, maar daar moet het dan wel bij blijven." Jeroen is ietsje milder: "Het gaat mij primair om harde criteria als opleiding en werkervaring. Als iemand daar helemaal aan voldoet, dan kijk ik wel over die tikfout heen, mits het binnen de grenzen blijft."

Verder is het credo: doe vooral geen gekke dingen. Het is absoluut geen pre om je cv op perkament te printen of om paars papier te gebruiken. Jeroen maakte het nog gekker mee: "Ik kreeg eens een cv binnen van een dame, dat was zwaar geparfumeerd. Iemand moet dan wel van heel goede huize komen, wil ik zo'n cv nog serieus nemen. Ook krijg ik soms foto's bij een cv. Dat voegt niets toe. In je cv gaat het om wat je hebt gedaan, niet hoe je eruit ziet."

Zie ook de online cursus cv maken.

Hobby's, karaktertrekken en maatschappelijke activiteiten

Nathalie: "Het is niet perse fout om bijbaantjes tijdens studie te vermelden. Bij starters begrijp ik wel dat ze wat 'vulling' nodig hebben op hun cv, omdat ze nog geen werkervaring hebben. Bij kandidaten die minimaal drie jaar werkervaring hebben - en dat is bij USG Capacity een voorwaarde om door de eerste screening te komen - zou ik zeggen: laat dat onderdeel maar weg. Je cv wordt te lang en je onderscheidt je ook niet meer van de starters."

Jeroen van YER zit ongeveer op dezelfde lijn: "Wat je zeker niet moet doen, is een verhaal over jezelf gaan schrijven. Soms krijg ik cv' s binnen van kandidaten die over zichzelf in de derde persoon dingen schrijven als: 'Jan is een uitermate capabel en invoelende persoonlijkheid die ontzettend goed met mensen om kan gaan.' Je kunt je als sollicitant afvragen of zoiets werkt en of het niet meer kwaad dan goed doet."

Maurice vindt hobby's wel van belang, mits ze niet al te veel ruimte in beslag nemen. "Ik vind het heel belangrijk om hobby's te vermelden, ze moeten erbij. Het zegt heel veel. Ik begin er altijd over als ik met de kandidaat in gesprek kom. Ik ga kijken of het klopt wat er staat. Soms zet iemand bijvoorbeeld 'sportief' op zijn cv. Dat is zo'n loze kreet. Dan wil ik wel eens weten waar dat op gebaseerd is. Het zegt iets over de integriteit van die persoon, maar zeker over zijn karakter. Want je keuze voor een bepaalde werkgever of opleiding kan door een toevallige samenloop van omstandigheden zijn bepaald. Bij hobby's heb je absoluut de vrije keuze. Vandaar."

Lengte van het cv

Nathalie en Jeroen zitten op één lijn: een cv mag een à anderhalf A-4' tje beslaan, en meer niet. Maurice: "Bij onze vestiging van Ajilon bemiddelen we in IT en finance functies. In de IT is het gebruikelijk dat kandidaten een vrij uitgebreid overzicht meezenden van de specifieke hard- en softwarekennis die ze hebben. Het is geen uitzondering dat we cv' s binnenkrijgen van vijftien kantjes. Dat is aan de hoge kant. Zelf houd ik een grens aan van maximaal acht kantjes, waarvan er vier à vijf zijn besteed aan de werkervaring. Het is wel afhankelijk van iemand zijn leeftijd en ervaring. Een starter op de arbeidsmarkt hoeft niet met acht kantjes aan te komen."

Maurice heeft het nog sterker meegemaakt: "Je ziet de gekste dingen voorbij komen. Zo heb ik ooit een cv gekregen van een jongen, die zijn complete levensloop, van geboorte tot heden, had vervat in een schema. In dat schema had hij allerlei kopjes gemaakt die totaal irrelevant waren. Zo konden wij aan dat schema aflezen in welke periode hij welke vriendin had gehad en welke muziek hij toen leuk vond, in welke kroegen hij ging stappen..."

Emailadressen en websites

Gebruik geen rare emailadressen, zoals bijvoorbeeld Numberone@hotmail.com. Nathalie: "Kijk ook uit met het opgeven van een emailadres van je huidige werk. Als jij dat adres op je cv zet, ga ik er ook van uit dat je op dat adres te bereiken bent en gebruik ik het. Maurice: "Datzelfde geldt voor verwijzingen naar rare websites die geen enkele relatie hebben met jouw werk. Maar ook op een idiote voicemail kan ik afknappen."

Volgende pagina: Geloofwaardigheid en beoordeling van het cv


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/recruiter/verzorging-cv.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon