Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > De recruiter > Geloofwaardigheid en beoordeling van het cv

De grens tussen overdrijven en liegen

Recruiters

Liegen is 'not done'. Je mag best wat meer nadruk leggen op je goede eigenschappen, maar de onwaarheid vertellen is bij alle drie de recruiters fataal.

Maurice: "Als ik iemand op een leugen betrap, dan is het einde oefening. Ik leg iemand niet eens meer uit waarom, het is gewoon voorbij."

Jeroen: "Eerlijkheid is belangrijk. Als iemand op zijn cv niet gemeld heeft dat hij werkloos is, maar bij zijn laatste functie bijvoorbeeld invult van 1998 tot heden, dan is dat een afknapper voor mij, want hij vult de waarheid niet in. Anderzijds is het wel zo dat als iemand langer dan drie maanden werkloos is, hij voor mij een gevaarlijke grens overgaat. Ik moet mij namelijk ook verantwoorden naar mijn klant, de werkgever. Die werkgever vraagt zicht af: is zo iemand nog wel gewend aan het werkproces of waarom lukt het hem niet een baan te vinden, is er misschien 'iets' aan de hand met hem? Als en werkgever dan kan kiezen tussen iemand die langer tijd werkloos is en iemand die bijvoorbeeld van baan verruilt, dan zal hij eerder geneigd zijn de laatste te kiezen."

Referenties op je cv

Referenties kunnen onbedoeld veel zeggen. Nathalie: "Iemand heeft bijvoorbeeld op zijn cv twee referenties gezet van werkgevers. Maar de werkgever waar hij het langst van allemaal heeft gewerkt, vermeldt hij geen referentie. Dat zou kunnen wijzen op problemen, dus daar vraag ik naar in het gesprek."

Jeroen: "Ik bel de referenties in principe niet na. Ik ga er simpelweg van uit dat iemand geen slechte referenties op zijn cv zet. Toch wil ik sollicitanten adviseren om alleen mensen als referentie op te geven die daar ook van af weten. Zo had ik laatst een jongen, die twee referenties had op gegeven van zijn huidige werkgever. Hij vroeg mij of ik alsjeblieft nog niet wilde bellen naar die mensen, omdat ze nog niet eens wisten dat hij aan het solliciteren was!"

Overgekwalificeerd niet altijd een pre

Als het slecht gaat met de economie kunnen recruiters en werkgevers uit meer kandidaten kiezen en dus strenger selecteren. In sommige branches gaat dat zelfs zo ver dat hbo'ers de mbo'ers verdringen in functies waarvoor MBO-niveau vereist is. Overkwalificatie dus. Maar zowel Jeroen als Maurice hanteren daarbij wel grenzen.

Maurice: "Ik selecteer nu strenger, dat is waar. Er zijn nu eenmaal meer kandidaten voor minder vacatures, dus een werkgever verwacht ook van mij dat ik die speld in de hooiberg vind. Maar die speld in de hooiberg is niet perse iemand die overgekwalificeerd is. Een werkgever wil primair iemand die past in de functie. Een bedrijf wil helemaal geen kandidaat met een heel zwaar cv en dertig jaar werkervaring voor een relatief eenvoudige functie."

Zie ook de online cursus cv maken.

Volgende pagina: Voorbereiding en introductie


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/recruiter/geloofwaardigheid-cv.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon