Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > De recruiter > Voorbereiding en introductie

Voorbereiding

Recruiters

Het klinkt wellicht triviaal, maar: voorbereiding is alles. Nathalie: "Het is ongelofelijk, maar er zijn nog steeds mensen die zich niet tot nauwelijks verdiepen in de functie waar ze op solliciteren. Ik, maar de werkgever natuurlijk ook, verwacht van een kandidaat minimaal dat hij de vacature goed heeft doorgelezen, en zich verdiept heeft in het bedrijf waar hij of zij gaat werken."

Niet alleen de werkgever selecteert

Vaak vergeten kandidaten dat ze ook bij een werving- en selectiebureau moeten solliciteren. Nathalie: "Bij ons werkt de procedure als volgt: Voordat kandidaten überhaupt bij ons worden ingeschreven, hebben ze een oriënterend gesprek met mij of een van mijn collega's. Dat gaat dus niet over een bepaalde functie, maar over de kandidaat in het algemeen.

Dat is een belangrijk gesprek, want als je niet voldoet kom je niet in aanmerking voor een functie. Als de kandidaat daardoorheen is, en er is na verloop van tijd een functie voor hem, dan volgt een tweede gesprek met mij. Dat is het echte sollicitatiegesprek voor de functie. Gaat dat ook goed, dan volgt het gesprek met de werkgever, waar ik ook bij zit. Maar ik merk soms dat mensen een gesprek bij ons minder serieus nemen, bijvoorbeeld aan het feit dat ze in een spijkerboek langskomen. Mijn advies: "Ook bij een werving- en selectiebureau solliciteer je! Kleed je dus netjes en niet te informeel."

Kom op tijd

Op tijd komen. Natuurlijk zorg je dat je op tijd bent voor je gesprek. Maar soms loopt het gewoon mis. Maurice: "Ik kan het best begrijpen als iemand iets te laat komt, maar alleen als hij dat even telefonisch meldt. Dat is wel zo netjes."

Mobiele telefoon uit

Zet je mobieltje uit als je een gesprek ingaat. Maurice: "En als je dat per ongeluk vergeet, neem dan op en meld de beller dat je in gesprek zit. Ga vooral niet serieus iemand te woord staan op dat moment."

Koffie of thee

Neem geen koffie of thee als je erg zenuwachtig bent, maar water of helemaal niets. Zo voorkom je veel gedoe met suiker- en melkcupjes. Nathalie: "Ik had een keer een kandidaat die heel zenuwachtig aan zijn melkcupje zat te frommelen. Het ging maar niet open en ging maar niet open. Toen hij het uiteindelijk met een woest gebaar opentrok, zat iedereen onder! Ook kauwgum is natuurlijk not done.

Jeroen: "Een jongen die op gesprek kwam, was vergeten de kauwgum uit zijn mond te halen, maar was zich wel bewust van het feit dat hij dat vergeten was. In plaats van om alsnog even een papiertje te vragen, probeerde hij het een uur lang te verbergen door de kauwgum constant 'klem' te zetten in een andere mondhoek. Het beheerste op het laatst het gesprek: ik was erdoor afgeleid en hij zelf ook."

Volgende pagina: Kleding en uiterlijk


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/recruiter/voorbereiding.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon