Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > burn-out voorkomen > Wat is een burn-out?

Wat is een burn-out?

Burn-out voorkomen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) omschrijft een burn-out als 'Opgebrandheid door het werk. Een burn-out kenmerkt zich door ongewone vermoeidheidsklachten en gevoelens van uitputting. Samenvattend worden deze klachten ook wel aangeduid als klachten van emotionele uitputting. Typerend voor burn-out zijn verder een hoge afstandelijkheid ten opzichte van het werk en het gevoel het werk niet meer goed aan te kunnen.'

Cijfers

Voor we verder gaan is het misschien goed om even wat cijfers te bekijken. We blijven even bij het CBS. Zij zochten uit hoe vaak een burn-out voorkomt. Schrik niet: in de periode 1997 tot en met 2004 had ongeveer 10% van de Nederlanders tussen de 15 en 65 aan op enig moment last te hebben gehad van een burn-out of van burn-out-verschijnselen. En omdat met een burn-out tenminste zo'n half jaar gemoeid is, zijn dat cijfers waar niet alleen artsen en patiënten van schrikken maar ook economen. Het opvallende is bovendien dat dit percentage sinds 1997 nauwelijks is veranderd. Het bedroeg toen 10%, zakte even naar 8% en staat in 2004 op 11%.

Nog wat cijfers: jaarlijks zorgen psychische klachten, in het bijzonder die klachten die te maken hebben met depressie, burn-out of overspanning voor ongeveer dertig procent van de totale instroom in de WAO . Let wel: dan gaat het dus om vijfentwintig tot dertigduizend mensen! De kosten van al deze ellende worden door TNO geschat op zo'n vier miljard euro per jaar.

Kenmerken

Een burn-out is een syndroom (een specifiek cluster van symptomen). Met andere woorden: het is een herkenbaar geheel van symptomen, maar je hoeft niet alle mogelijke symptomen te hebben. Dat is een geluk bij een ongeluk want er zijn zo'n 100 symptomen bekend. Bijvoorbeeld:

 1. Slapeloosheid
 2. Opgewondenheid
 3. Onzekerheid
 4. Angst
 5. Hartkloppingen
 6. Hoofdpijn
 7. Opgeblazen gevoel
 8. Kortademigheid
 9. Onrust
 10. Vermoeidheid
 11. Stramheid
 12. Gespannen spieren
 13. Besluiteloosheid
 14. Verminderde concentratie
 15. Continu piekeren
 16. Geen zin in seks
 17. Veel roken
 18. Veel drinken
 19. Snel huilen
 20. Onderpresteren

Natuurlijk ga je niet naar de dokter als je een beetje spierpijn hebt of als je bij een mooie film wat zit te snotteren. Het gaat bij een burn-out om een combinatie van een aantal van deze symptomen die zich langere tijd voordoet.

Stress

Een burn-out is een stressgerelateerde aandoening. Stress heeft een wat negatieve lading in het Nederlands gekregen. Maar in principe is dat onnodig. Een beetje spanning helpt als je iets ingewikkelds moet doen. Om echt goed te presteren is stress eigenlijk onmisbaar. Stress zorgt ervoor dat er adrenaline wordt aangemaakt. En adrenaline zet je lijf op scherp. Een stevige deadline, een spannend tentamen of een spannende afspraak: dit soort dingen zorgt voor stress en de stress zorgt voor adrenaline en de adrenaline zorgt voor beter presteren. Maar wie te veel en te vaak stress ervaart, gaat daar last van krijgen. Bij een burn-out is de adrenalinespiegel chronisch te hoog. Je thermostaat is stuk.

Verschillen tussen burn-out, overspannenheid en een depressie

In de psychiatrie maakt men wel onderscheid tussen burn-out, een overspannenheid en een depressie. Hieronder vind je een summier overzicht. Ga niet zelf lopen dokteren, je huisarts kan je verder helpen!

Tot voor kort werd er zwaar getild aan het verschil tussen een burn-out en overspannenheid.

Overspannenheid is een situatie die ontstond 'als er teveel van je verwacht of geëist wordt in een korte periode (2 á 3 maanden). Bijvoorbeeld als er een collega ziek is of een project niet goed loopt en de deadline niet gehaald gaat worden.' Een herstelperiode van een paar weken is meestal voldoende om te herstellen en weer in balans te komen.

Een burn-out is veel heftiger en heeft impact op je hele persoonlijkheid.

Een depressie tenslotte is een psychiatrische aandoening waarbij psychotherapie, activering en eventueel medicatie aan de orde is.

Overspannenheid burn-out Depressie
Oorzaak Opeenstapeling van stressgevende factoren of situaties Langdurige chronische overbelasting Onduidelijk
Symptoom Opgejaagdheid, sterk wisselende stemmingen Geestelijke en lichamelijke uitputting Somberheid
Probleem Onvermogen om probleemsituaties op te lossen De energiehuishouding is verstoord Onvermogen om ergens van te genieten
Werkgerelateerd Niet noodzakelijk Altijd Een depressie heeft met alle aspecten van je leven te maken, dus óók je werk
Houding t.o.v. je werk Onveranderd Tegenzin, vaak cynisch Niet van toepassing
Behandeling Rust, je probleemoplossend vermogen vergroten Terugwinnen van de regie op je leven Psychotherapie en/of antidepressiva

(Tabel naar Donner-Quanjer, Van Gogh, Met burn-out aan het werk)

Volgende pagina: Oorzaken van een burn-out


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/burn-out/wat-is-burn-out.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon