Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Rijexamen > Gezakt

Gezakt voor het rijexamen; en dan?

Rijbewijs

Je hebt rijexamen gedaan, maar helaas, je bent gezakt. Wat dan?

Om te beginnen: maak je niet druk. Het lag niet aan de examinator, die heeft waarschijnlijk geprobeerd jou er doorheen te helpen. Maar hij moet zich nu eenmaal aan regels en richtlijnen houden en als jij een ernstige fout gemaakt hebt dan ben je nu eenmaal gezakt. Het lag ook niet aan het verkeer. De dingen die gebeurd zijn die gebeuren nu eenmaal, en daar moet je mee om kunnen gaan. Het lag echt aan jou. Je kunt nog niet goed rijden, of je hebt gewoon een fout gemaakt. Niet leuk, maar het is niet anders.

De examinator zal na afloop uitleggen welke onderdelen onvoldoende waren. En je krijgt een uitslagformulier mee waarop dit staat aangegeven. Bespreek deze uitslag met je instructeur en maak een plan voor vervolglessen.

Wat deed je eigenlijk fout? Veel leerlingen zakken op het onderdeel "kijken". Maar misschien schiet jouw kennis van de theorie nog tekort, ook al ben je geslaagd voor het theorie-examen. Dan is het misschien toch zinnig om (nog) een keertje theorieles te nemen, onze studietips voor de theorie te lezen en het theorie-examen te oefenen.

Denk er ook eens over na of je wel goede rijles krijgt. Kijk het slagingspercentage van jouw rijschool nog eens na. Werkt jouw rijschool met RIS en heb je de tussentijdse toets gedaan? Misschien is het een idee om voor de vervolglessen een andere rijschool te kiezen.

Vier keer gezakt: nader onderzoek

Als je voor de vierde keer binnen vijf jaar bent gezakt kom je in aanmerking voor een nader onderzoek. Dit is een bijzondere manier van examineren, die met name gericht is op kandidaten die last hebben van nervositeit (examenvrees).

Het nader onderzoek is niet gemakkelijker dan het praktijkexamen bij het CBR. De gang van zaken bij het examen en de eisen aan jouw rijvaardigheid zijn hetzelfde. Het is dus geen makkelijkere weg naar het rijbewijs. Er zijn wel belangrijke verschillen tussen een nader onderzoek en een regulier CBR-examen:

Je krijgt na afloop te horen of je bent geslaagd of niet. Als je bent afgewezen bespreekt de adviseur de resultaten en krijg je advies hoe je jouw rijvaardigheid verder kunt verbeteren.

Het is zeer wenselijk dat jouw instructeur bij het nader onderzoek aanwezig is. Hij kan de examinator inzicht geven in jouw examenproblemen en als je opnieuw zakt weet hij waaraan hij extra aandacht moet besteden bij de volgende lessen.

De speciale aanpak bij dit nader onderzoek werkt voor veel kandidaten goed. Het aantal geslaagden ligt ongeveer vijftien procent hoger dan bij de gewone CBR-examens.

Voor een nader onderzoek kan je rijschool je aanmelden bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR) in Rijswijk. Hiervoor zijn dezelfde documenten nodig als voor het CBR-examen.

Meenemen naar het nader onderzoek:

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/rijexamen/gezakt.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon