Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Rijles > Slagingspercentage

Slagingspercentage van de rijscholen

Rijbewijs

Als je een rijschool kiest dan check je natuurlijk ook even het slagingspercentage van leerlingen van die rijschool. Je kunt het slagingspercentage van rijscholen bij jou in de buurt opzoeken bij het CBR:

Kijk in de kolom: "slagingspercentage" en vergelijk de gegevens van de rijscholen. Valt jou ook iets op? De verschillen zijn enorm. Er zijn bijvoorbeeld rijscholen met 6-10% en rijscholen met 66-70%. Het loont dus de moeite om deze gegevens eerst eens te checken, voordat je een rijschool kiest.

Maar let ook op de kolom: "aantal examens". Een kleine of beginnende rijschool, die in het afgelopen jaar maar 5 kandidaten op hun eerste rijexamen heeft gestuurd, kan zonder al teveel moeite een slagingspercentage van 100% halen. Je kunt het percentage alleen goed beoordelen als een rijschool redelijk veel examens heeft gehad.

De informatie op rijschoolgegevens.nl wordt verzorgd door de onafhankelijke instantie die het rijexamen afneemt: het CBR.

Slagingspercentage in 2003 hoger dan ooit

In 2003 slaagde 46% van de kandidaten bij het eerste rijexamen personenauto, en 45% bij hun herexamen. Dat is hoger dan in voorgaande jaren. Volgens het CBR komt dat onder andere doordat leerlingen via de hierboven beschreven website steeds vaker voor rijscholen met een goed slagingspercentage kiezen.

Ook de Rijopleiding In Stappen en de tussentijdse toets hebben aan de stijging van het slagingspercentage bijgedragen. Eén op de drie kandidaten maakte in 2003 gebruik van de toets. Hun slagingspercentage lag met 57% beduidend hoger dan dat van kandidaten die zonder de rijproef op examen gingen.

Bron: persbericht van het CBR van 8 maart 2004.

Is het slagingspercentage betrouwbaar?

Stel dat een rijschool graag een hoog slagingspercentage wil hebben, om nieuwe leerlingen aan te trekken. Hoe zouden ze dat kunnen doen? Rijschoolhouders noemen een aantal trucs:

Het CBR doet zijn best om de gegevens zo betrouwbaar mogelijk te maken, maar vaar niet blind op het slagingspercentage. Kijk kritisch naar de rijscholen als je gaat shoppen en vraag zo mogelijk oud-leerlingen naar hun ervaringen.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/rijles/slagingspercentage.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon