|
Rijbewijs | |
|
De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest op ongeveer 3/4 van de rijles volgens de methode RIS. De toets verloopt als een echt praktijkexamen. Hiermee kun je alvast wennen aan het examen, zodat je dan minder nerveus bent.
Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets je rijvaardigheid. Hij controleert alles wat bij een echt examen ook getoetst wordt. De toets duurt even lang als een echt examen. Je instructeur rijdt mee.
In de toets kun je een vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen, zoals file parkeren of bochtje achteruit.
Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. De examinator en je instructeur geven na de toets tips ter verbetering.
Bewaar het adviesformulier en neem het mee naar het rijexamen. Het is je bewijs van vrijstelling voor het onderdeel bijzondere verrichtingen. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.
Om in aanmerking te komen voor de toets, moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Je moet dit vóór het begin van de toets laten zien. Je moet ook een geldig legitimatiebewijs meenemen.
Vraag als je een rijschool kiest of ze met RIS werken en of een tussentijdse toets bij de kosten van de rijles is inbegrepen.
Volgens het CBR heb je een grotere slaagkans bij het rijexamen als je een tussentijdse toets doet. Eén op de drie kandidaten maakte in 2003 gebruik van de toets. Hun slagingspercentage lag met 57% beduidend hoger dan het gemiddelde (46%). Bron: persbericht van het CBR van 8 maart 2004.
Auteur: René Pijlman
Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/rijexamen/tussentijdse-toets.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon