Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Mindfulness > Belang van actie

Het belang van actie

Mindfulness

Tot nu toe hebben we in deze cursus vooral aandacht besteed aan ‘stilstaan bij’. Gewaar zijn, accepteren, toe- en loslaten, observeren, dat waren vooral de zaken die we geoefend hebben.

Mindfulness is echter niet bedoeld om afgezonderd van de wereld op te gaan in meditatie. Het is terdege een oefening om  middenin het leven te staan. En daarbij hoort ook actie, handelen. Maar wel bewust. Dit bewuste overgaan tot handelen zagen we ook in de ACT-strategie in het onderdeel Er 'bij' blijven: Awareness is het stilstaan bij, maar Choice en Trust - kiezen en vertrouwen hebben in je keuze - daar zit wel degelijk handelen in verweven. Niet blijven stilstaan, maar na stilstand handelen.

Handelen en energie horen bij elkaar. Handelen kost energie, je hebt er energie voor nodig, maar handelen kan ook energie opleveren. Zelfs heel veel energie. Als jij nadenkt over jouw energiehuishouding:

Wat zijn jouw energievreters en jouw energiegevers:

En als je dat in kaart gebracht hebt, over naar actie op deze punten:

energiepijl

Energie voor werk of studie

Je hebt nog zoveel te doen: die boeken lezen, een diploma halen, je project afronden, de klusjes van vandaag, maar... waar haal je de energie vandaan?

Activiteiten als je je slecht voelt

Ieder mens heeft wel eens een dag of een periode dat hij of zij zich slecht voelt. Twee soorten activiteiten kunnen helpen om je stemming te verbeteren:

Het is handig om een overzicht te maken van deze activiteiten. Als je ze zo eenmaal op een rijtje hebt gezet, kun je ze ook weer voor de geest halen op het moment dat je je slechter voelt.. Als je er op zo’n slecht moment pas over na gaat denken, is de kans groot dat je niks kunt verzinnen wat je leuk voelt; dat is immers een kenmerk van je slecht voelen.

Jouw kenmerkende signalen

Je eens een dag slecht voelen, is niet zo erg. Misschien hoort het wel bij het leven. Maar iedereen heeft ook van die destructieve patronen, waarin je je gevoel van welbevinden gedurende langere tijd aan het ondergraven bent. Dit kan tot van alles leiden: veel drinken, depressie, chagrijn, slechter functioneren, veel ruzie maken, verslavingen  etc.

Inzichtsmeditatie zorgt er enerzijds voor dat je jouw onderstroom van behoeften leert opmerken. Behoeften en verlangens die jouw leven voeden, die je energie geven. Als je deze behoeften voelt en er - met respect ook naar anderen - naar leeft, zul je daar energie van krijgen en levensvreugde in vinden.

Er kunnen echter toch perioden zijn dat je dit niet opmerkt, of er niet toe in staat bent daarnaar te handelen. Iedereen heeft zijn eigen tekenen dat het niet goed gaat, bv.:

Wat zijn jouw alarmsignalen?

En wat ga jij doen als jij ze opmerkt? Dit is een ACT die je bij voorbaat opstelt: als ik die signalen herken, neem ik een ademruimte...

Een week lang oefenen

Uiteraard gaan we weer oefenen met mediteren en met wat er in dit cursusonderdeel aan bod is gekomen:

  1. Kies 1 oefening die je deze week dagelijks wilt beoefenen: yoga, bodyscan, zitmeditatie of loopmeditatie. Beoefen dit met  of zonder de audio. Circa 30 minuten per dag.
  2. De 3-minutenademruimte: 3 maal per dag en bij lastige situaties. Besteed deze week speciaal aandacht aan de actiedie je erop laat volgen, dus neem waar, kies en zet dit om in een actie die goed voor je is.
  3. Bedank jezelf af en toe als je iets hebt gedaan wat bijdraagt aan jouw gevoel van welbevinden.

Verder naar de hoofdpagina van de cursus Mindfulness.


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/mindfulness/belang-van-actie.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon